MY KTEO

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Στοματικό σεξ και καρκίνος: μύθοι και πραγματικότητα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του φάρυγγα είναι το κάπνισμα και το ποτό, ωστόσο ο ιός HPV αποτελεί έναν συμπαράγοντα.
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι μια λοίμωξη που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς τύπους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων μολύνσεων μετά από χλαμύδια.

Ο HPV έρχεται σε περισσότερα από 100 διαφορετικά στελέχη και μερικά στελέχη τα οποία χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου , που περιλαμβάνουν τους τύπους 16 και 18 , μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Οι υψηλού κινδύνου HPV λοιμώξεις, επίσης, σχετίζονται με τον καρκίνο του πέους, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού, του στόματος και του λαιμού.
«Αυτό το είδος καρκίνου είναι σχετικά σπάνιο στον πληθυσμό των ενηλίκων καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι φέρουν τον ιό στον λαιμό τους λόγω του στοματικού σεξ, αλλά στην πραγματικότητα σπάνια αναπτύσσουν καρκίνο», τόνισε ο καθηγητής Robin Weiss, του Τμήματος Ογκολογίας του University College του Λονδίνου.
Παρά το γεγονός ότι τα προφυλακτικά δεν προσφέρουν πλήρη προστασία έναντι του HPV, εξακολουθεί να κρίνεται απαραίτητη η χρήση τους για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης. Επίσης, είναι πιο πιθανό να μολυνθούν με τον ιό HPV όσοι ξεκινούν το σεξ σε μικρή ηλικία και όσοι εναλλάσσουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους.
Ωστόσο, σήμερα υπάρχει στην ιατρική φαρέτρα ένα εμβόλιο που προστατεύει από τα στελέχη υψηλού κινδύνου του ιού HPV, αλλά πρέπει να δοθεί πριν την έκθεση σε HPV λοίμωξη.

govastileto