MY KTEO

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

"Τα σχέδια τους δε θα περάσουν"


Δε θυσιάζουμε το Περιβάλλον και την Υγεία μαςγια τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!
 Άλλη μια φορά απειλείται η περιοχή μας! Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές με αποκορύφωμα την περσινή, τώρα έρχεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Η καταστροφές από τις πυρκαγιές έρχονται από τη συνειδητή διαχρονική ανυπαρξία του κράτους στη δασοπροστασία και αντιπυρική προστασία καθώς και την συνεχή προσπάθεια αλλαγής χρήσης γης, αποχαρακτηρισμό δασικών περιοχών, παραχώρηση τους σε ιδιώτες επενδυτές. Η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε όλη την Εύβοια, τώρα και στην περιοχή μας, προωθείται συστηματικά από την ΕΕ και τις ελληνικές Κυβερνήσεις με στόχο την «απελευθέρωση», δηλαδή πλήρη ιδιωτικοποίηση, της ενέργειας ώστε να επενδύσουν κερδοφόρα τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Όχι στην παράδοση του περιβάλλοντος στα νύχια των μονοπωλίων της ενέργειας!
Έχει αποδειχθεί και στην πράξη πια πως η τεράστια επέκταση της αιολικής ενέργειας στην χώρα μας και αλλού δε γίνεται με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος καθώς τεράστια έργα πραγματοποιούνται στις κορυφογραμμές των βουνών, ενώ απαιτούν την παράλληλη χρήση συμβατικών καυσίμων (φυσικό αέριο, το οποίο και είναι εισαγόμενο και αντιπαραγωγικό να χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή).
Παράλληλα, η επέκταση της αιολικής ενέργειας από ιδιωτικούς ομίλους, η προώθησή της από τις Κυβερνήσεις και την ΕΕ με χρηματοδοτήσεις και η ταυτόχρονη επιβάρυνση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη έχουν οδηγήσει στο διπλασιασμό της τιμής του ρεύματος για τη λαϊκή κατανάλωση την τελευταία 15ετία.
Εχθρός της υγείας μας και του περιβάλλοντος είναι η πολιτική που υπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και όχι τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού.
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, από Κυβερνητικές θέσεις, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν διαμορφώσει το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την απλόχερη αδειοδότηση και επιδότηση της εγκατάστασης αιολικών πάρκων.
Η ΝΔ με τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο που ψήφισε με fast track διαδικασίες στη βουλή στις αρχές Μάη έρχεται τώρα να δώσει ακόμη μεγαλύτερο αέρα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων ανοίγοντας τους το δρόμο ακόμη και σε περιοχές natura. Κάνει πολύ πιο γρήγορες και τυπικές τις αδειοδοτικές διαδικασίες καθώς μπορεί η εργασίες εγκατάστασης να ξεκινούν και η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων να εκδίδεται αργότερα.
Το Δάσος της Δίρφυς είναι πηγή ζωής για τους κατοίκους της. Η δραστηριότητά τους σε αυτό είναι η καλύτερη προστασία! Η "έξωση" των ριτινοκαλλιεργητών από την παραγωγή, η αντιμετώπισή τους εχθρικά από όλες τις κυβερνήσεις έχει οδηγήσει σε μείωση της δραστηριότητας τους με συνέπειες τόσο στο εισόδημα πολλών οικογενειών της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, όσο και στα δάση που πλέον δεν καθαρίζονται και δε φυλάσσονται όπως πριν. Αντίστοιχα, εύλογη είναι η ανησυχία των μελισσοκόμων που και αυτοί εργάζονται και προστατεύουν τα δάση της περιοχής μας. Η επέκταση των αιολικών πάρκων σε δασικές περιοχές θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, τόσο σε ριτινοκαλλιεργητές και μελισσοκόμους, όσο και στο ίδιο το δασικό οικοσύστημα.
Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν το περιβάλλον, είναι η αξιοποίησή τους, όπως και των υπόλοιπων μορφών ενέργειας, με σκοπό το κέρδος των μονοπωλίων!
Σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας τεράστιες δυνατότητες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού προστατεύοντας παράλληλα την υγεία εργαζομένων και κατοίκων και το περιβάλλον. Η χώρα μας διαθέτει ποικιλία μορφών ενέργειας που μπορεί να αξιοποιήσει και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό.
Αυτές οι δυνατότητες όμως υπονομεύονται γιατί τίθενται στην "υπηρεσία" του κέρδους άρα είτε δεν αξιοποιούνται επαρκώς (υδροηλεκτρική και γεωθερμία), είτε απαξιώνονται (λιγνίτης), είτε χρησιμοποιούντα εχθρικά προς τις λαϊκές ανάγκες και το περιβάλλον (αιολικά, φωτοβολταϊκά, πετρέλαιο).
Καλούμε το λαό σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση απαιτώντας:
o          Να μην παραδοθούν τα δάση και τα βουνά της περιοχής μας στους μονοπωλιακούς ομίλους!
o          Να μην εφαρμοστεί το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο έκτρωμα!
o          Φθηνό ρεύμα για το λαό! Καμιά διακοπή ρεύματος!
o          Άμεσα μέτρα πυροπροστασίας και δασοπροστασίας με βάση τις ανάγκες του Δήμου μας με ευθύνη του Κράτους.

Ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες
και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων!