MY KTEO

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Ερευνα-Τι ζητούν οι πολίτες: Ποινές για τις συγκεντρώσεις στις πλατείες, να μην ανοίξουν τα δημοτικά


Αυστηρές ποινές για τα άτομα που αψηφούν τις συστάσεις των ειδικών για τον κορωνοϊό και συνωστίζονται σε πλατείες και άλλους χώρους ζητούν οι πολίτες, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της εταιρείας Opinion Poll, από την οποία προκύπτει ακόμα ότι η πλειοψηφία δεν θέλει να ανοίξουν τα
δημοτικά.
Οσον αφορά το πολιτικό μέρος της έρευνας, το 82% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τη συνολική στάση του πρωθυπουργού. Μέσα σ΄αυτό το κοινωνικό, πολιτικό κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με θετικό ισοζύγιο θετικών, αρνητικών απόψεων 43%.

Ανησυχία για την υγεία και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
Ωστόσο, παρά τη γενική αποδοχή των ενεργειών του κυβερνητικού επιτελείου, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του για τόσο για την υγεία, όσο και για την επόμενη ημέρα και τις επιπτώσεις που θα έχει η πάνδημα.
Συγκεκριμένα, το 40% δηλώνει ότι αισθάνεται λίγο ή καθόλου αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα έναντι του 56% που δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο. Υπάρχει μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας που αισθάνεται φόβο, αβεβαιότητα με δεδομένα τα σταδιακά μέτρα άρσης της καραντίνας. Ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα είναι παρών.

Αυτό εκφράζεται και από το 74% που ζητεί να επιβάλλονται τα μέτρα και οι ποινές που έχουν προβλεφτεί, σε κάθε περίπτωση που παραβιάζονται οι κανόνες (π.χ σε πάρτι σε πλατείες, συγκεντρώσεις κ.λ.π)
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, την αντιμετώπιση δηλαδή της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες εκφράζουν απαισιοδοξία. Στη ερώτηση το 47% δηλώνει πολύ και αρκετή εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 50% που δηλώνει λίγο και καθόλου εμπιστοσύνη. Αυτό το εύρημα χτυπάει καμπανάκι για την ετοιμότητα της Κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.
Εκπαίδευση και άνοιγμα δημοτικών σχολείων
Σε άλλο σημείο του γκάλοπ παρουσιάζεται η γνώμη των πολιτών για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στα θρανία επέστρεψαν οι μαθητές της Γ' Λυκείου. Σύμφωνα με την έρευνα της Opionion Poll εναντίον του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων είναι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης (77%). Το 23% των ερωτηθέντων απαντά θετικά.

Πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τον τρόπο και την έκταση της τηλεκπαίδευσης από το Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης δηλώνει το 41%, λίγο και καθόλου το 42,7% ενώ το 16,3% δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει.
«Να μην ανοίξουν τα δημοτικά», λέει η πλειοψηφία των πολιτών / Φωτογραφία: Opinion Poll
Επιμέρους πολιτικές

Ακόμη, μια σειρά από μέτρα και πολιτικές που πήρε ή σχεδιάζει η κυβέρνηση συγκεντρώνουν την αποδοχή της κοινής γνώμης. Συγκεκριμένα:

Η παραχώρηση χώρων στα καταστήματα εστίασης ( 74.4%)
Τα Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για την στήριξη πολιτών που είχαν ανάγκη ( 65.5%)
Τα βήματα για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους ( 62.5%).
Την ίδια ώρα, σε απόσταση πάντως βρίσκεται η ικανοποίηση από τα οικονομικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων με το 44.4% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο, με το 49.4% να δηλώνει λίγο και καθόλου.

Στα ύψη η δημοφιλία του Σωτήρη Τσιόδρα
Πάντως ιδιαίτερα μεγάλη εκτίμηση ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρά τις πυκνές επιθέσεις που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα. Το 88% εκτιμάει την συμβολή του και αυτή η πρωτοφανής αποδοχή τον καθιστά εθνικό κεφάλαιο.
Πηγή: iefimerida.gr