MY KTEO

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Πρόγραμμα Ιεράς πανηγύρεως Οσίου Ιωάννου του Ρώσου


(ΤΡΙΤΗ 26 και ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΙΟΥ 2020)
Με την χάρη του Θεού, προγραμματίζουμε τον φετεινό εορτασμό της ιεράς μνήμης του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου του νέου ομολογητού. Η Πανήγυρις έχει
επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Οσίου, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, όπου, ως θησαυρός, ευρίσκεται το αδιαλώβητο και μυροβόλο λείψανο του αγίου, το οποίο, με απερίγραπτες θυσίες και κινδύνους, έφεραν στον τόπο μας οι Προκοπιείς πρόσφυγες, μετά την μικρασιατική περιπέτεια.

Ο φετεινός εορτασμός, λόγω των μέτρων που έλαβε ἡ Πολιτεία για την αποφυγή της διασποράς του φονικού ιού, θα είναι διαφορετικός από κάθε προηγούμενο. Προγραμματίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι. Προσκυνήματος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Δήμο, την Αστυνομία και τις άλλες αρχές και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και την εθελοντική προσφορά ευσεβών Χριστιανών και κατοίκων της Περιοχής, με τήρηση και των προβλεπομένων από την Ιερά Σύνοδο και το Κράτος μέτρων, προς αποφυγήν της διασποράς του κορωνοϊού.
ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΙΟΥ: Ώρα 19:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Ώρα 22:00 Αγρυπνία (Εσπερινός-Παράκληση-Θεία Λειτουργία).
ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΙΟΥ: Ώρα 07:00 Όρθρος και στην συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
ΟΔΗΓΙΕΣ:
1. Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία μας κοινοποίησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι προσερχόμενοι πιστοί, για την προμήθεια κεριών και την αφή τους, και την προσκύνηση του ιερού λειψάνου του Οσίου Ιωάννου, πρέπει να τηρούν αποστάσεις από τον προηγούμενο και τον επόμενο προσκυνητή 1,5 μέτρο.

Τις ίδιες αποστάσεις οφείλουν να τηρούν και όσοι θα μείνουν εντός του Ιερού Ναού, στις θέσεις που ήδη έχουν διαμορφωθεί και ασφαλώς δεν μετακινούνται.

Οι προσκυνητές, οι μη δυνάμενοι να παραμείνουν εντός του Ναού, μετά την προσκύνηση του ιερού λειψάνου θα εξέρχονται από την βορεία πύλη του Ι. Ναού, τηρώντας τις ίδιες αποστάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων οργάνων. Δύνανται νά περαμένουν συμπροσευχόμενοι στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού, σε θέσεις που θα έχουν καθορισθεί με ειδικά σήματα επί του εδάφους.
2. Η θεία Κοινωνία και η διανομή του αντιδώρου θα γίνει κανονικά και στην αγρυπνία και στην Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας, σύμφωνα με όσα θα ανακοινωθούν τότε, ανάλογα με τον αριθμό των προσερχομένων.
3. Η συνήθης λιτανεία του ιερού λειψάνου, μετά την θεία Λειτουργία, εφέτος δεν θα πραγματοποιηθεί, κατ’ επιταγήν της Ι. Συνόδου.
4. Το διήμερο της πανηγύρεως, αλλά και όλο τον μήνα Μάιο, δεν θα τελεσθούν βαπτίσεις. Για το μετά τον μήνα Μάιο χρονικό διάστημα, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με τους υπευθύνους του Ι. Προσκυνήματος (τηλ. 2227041209)
5. Οι ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες και όσοι άλλοι δεν θα προσέλθουν, φοβούμενοι συνωστισμό ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, να γνωρίζουν ότι στο Ιερό Προσκύνημα τελείται κάθε μέρα θεία Λειτουργία και τα απογεύματα Εσπερινός και ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Ιωάννη και συνεπώς μπορούν, εάν επιθυμούν, να προσέλθουν σε προγενέστερο ή μεταγενέστερο της πανηγύρεως χρόνο να προσκυνήσουν, νά εκκλησιαστούν και να κάνουν το τάμα τους.
6. Ο Ξενώνας του Οσίου δεν θα φιλοξενήσει πιστούς, αφού με τα ισχύοντα μέτρα παραμένει ακόμη κλειστός, όπως και τα ξενοδοχεία.
7. Οι Ιερές Ακολουθίες, για την παρηγορία και χαροποίηση όσων δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον εορτασμό, θα μεταδοθούν από

τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (89.5 fm)

και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7 fm).

Θα προβληθούν δε απευθείας από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος www.pste.gov.gr

τις ιστοσελίδες της Ιεράς Μητροπόλεως http://www.imchalkidos.gr

του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου https://oir.gr/

και του tvopen.gr (υβριδική τηλεόραση)

Από τις ιστοσελίδες ecclesiaTV.gr και intv.gr

τα κανάλια τους στο Youtube

(ecclesiaTV.gr https://www.youtube.com/channel/UCGYQSCObO0JzfSJYGFLMl_g)

(intv.gr https://www.youtube.com/user/dvprodvpro) και τις σελίδες τους στο Facebook.

Τη σελίδα Facebook της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας