MY KTEO

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Την ΕΑΒ στην Τανάγρα επισκέφτηκε ο Θανάσης Παφίλης


Την ΕΑΒ στην Τανάγρα επισκέφτηκε την Παρασκευή ο Θανάσης Παφίλης μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, μία μέρα αφότου ανέδειξε τα κύρια προβλήματα της εταιρείας και των εργαζομένων της στη Βουλή. Είχε συνάντηση
με τον πρόεδρο της εταιρείας, Γ. Κούτρα, το διευθύνοντα σύμβουλο Γρ. Φρέσκο και άλλα μέλη του ΔΣ με τα οποία συζήτησε για τις εξελίξεις στη χώρα και την περιοχή όπως και για την πορεία της ΕΑΒ, μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, με τεράστιες δυνατότητες που συστηματικά υποσκάπτονται εδώ και χρόνια απ' τις κυβερνήσεις. Στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων και συναντήθηκε με το ΔΣ του σωματείου τους.
Στο επίκεντρο των επαφών με τους εργαζόμενους βρέθηκε η απόπειρα της κυβέρνησης να μειώσει τις αποδοχές τους, καθώς υπέδειξε στη διοίκηση της εταιρείας να αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό του 2020 το σύνολο των μη μισθολογικών παροχών πλην του γάλακτος! Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ουσιαστικά απαγορεύονται, ενώ το ενιαίο μισθολόγιο στο οποίο έχει ενταχθεί και η ΕΑΒ έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση μισθών, σε αιμορραγία προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, ενώ η εταιρεία δεν δύναται να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού παρά μόνο συμβασιούχων (310 σήμερα) οι οποίοι τελούν σε διαρκή ομηρία παρότι απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία της ΕΑΒ.
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στην υγειονομική κρίση καλώντας τους να προβληματιστούν απ' τις εξελίξεις που απέδειξαν ότι αυτό το σύστημα παρά την πρόοδο της επιστήμης και τεχνολογίας αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των λαών λειτουργώντας με μόνο γνώμονα το κέρδος. Ενημέρωσε ακόμα τους εργαζόμενους για τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας και τους κάλεσε να τις κάνουν υπόθεση πάλης αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια, πόσο μάλλον μπροστά στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αναφορά έκανε και στις εξελίξεις στην Παιδεία, καταδικάζοντας την πρόθεση εγκατάστασης καμερών στις σχολικές αίθουσες, αλλά και συνολικά τα κυβερνητικά σχέδια για αύξηση αριθμού μαθητών ανά τάξη, για μετατροπή του σχολείου σε εξεταστικό κέντρο, για επαναφορά της τράπεζας θεμάτων που θα οδηγήσει σε εκτοπισμό απ' την εκπαίδευση των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
Μίλησε για τις εξελίξεις στην περιοχή για τις οποίες προειδοποίησε ότι μυρίζουν μπαρούτι, αφού οξύνονται οι ανταγωνισμοί για το ποιος θα βάλει στο χέρι τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς. Υπογράμμισε ότι στα σχέδια βρίσκεται και η συνδιαχείριση του Αιγαίου, που σημαίνει απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξέλιξη που δεν αποτρέπει μια πολεμική αντιπαράθεση αντιθέτως θα πυροδοτήσει νέα κλιμάκωση της έντασης και κανείς δεν θα προστατέψει τους λαούς, πόσο μάλλον οι ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με το γνωστό τους ρόλο διαχρονικά που διαμορφώνονται με γνώμονα τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα.

Είμαστε κάθετοι! Καμιά μείωση μισθών

Σε ό,τι αφορά στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους στη χώρα στο φόντο της πανδημίας, υπογράμμισε ότι με αφορμή αυτή την κρίση πέρασαν μέτρα που ζητούσαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, «το κεφάλαιο έχει ξεσαλώσει» σημείωσε, ενώ μιλώντας για την ΕΑΒ χαρακτήρισε βάρβαρη την προσπάθεια να μειωθούν παραπέρα οι αποδοχές των εργαζομένων. Τόνισε μεταξύ άλλων: «Βρήκαν ευκαιρία να περάσουν μέτρα κι αν δεν υπάρξει απάντηση των εργαζομένων, ότι δεν δεχόμαστε να ξαναπληρώσουμε, να πληρώσουν οι έχοντες... Όλα για αυτούς! Για τους εργαζόμενους; Περικοπές! Δείτε δίπλα, η πολυεθνική ΣΝΑΪΝΤΕΡ, κλείνει. Γιατί; Γιατί λέει δεν έχει τα αναμενόμενα κέρδη! Στο Μαντούδι, (στην ΤΕΡΝΑ) 180 οικογένειες έξω, στη ΛΑΡΚΟ μείωση μισθών, εκβιασμός στους εργαζόμενους, το ίδιο κι εδώ!
Εμείς είμαστε κάθετοι: Καμία μείωση! Να μη δεχτείτε καμία μείωση!! Αυξήσεις πρέπει να γίνουν, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ... Η ΕΑΒ έχει δυνατότητες. Στη Λάρυμνα έχει παραγγελίες κι αντί να αυξήσει την παραγωγή, τη μειώνει γιατί θέλει να την ιδιωτικοποιήσει, να μειώσει το "μισθολογικό κόστος". Έρχεται θύελλα με αφορμή τον κορονοϊό και με αιτία την παγκόσμια κρίση. Ο κορονοϊός την επιτάχυνε. Υπάρχει κρίση παγκόσμια, υπερσυσσώρευση κερδών που δεν επενδύονται γιατί δεν δίνουν μεγάλα κέρδη κι αν δεν καταστραφεί ένα μέρος του κεφαλαίου και αν δεν καταστραφεί κι ένα μέρος του εργατικού δυναμικού, δεν ξαναεπενδύουν».
Ο Θ. Παφίλης αφού καυτηρίασε την ΕΕ και την υποτιθέμενη αλληλεγγύη της, σημειώνοντας ότι τα πακέτα που δίνει κατευθύνονται στο κεφάλαιο και θα τα πληρώσουν οι λαοί απ' την τσέπη τους, κατέληξε: «Τι έχουμε μπροστά μας; Νέα επίθεση με αφορμή τον κορονοϊό ... Τι πρέπει να κάνουμε; Αν δεν βάλει στόχο το εργατικό κίνημα, με αγώνες, να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, θα τα περνάμε το ένα μετά το άλλο, αυτά που ήρθαν θα μονιμοποιηθούν ... Δεν πάει το σύστημα άλλο, σάπισε, είναι επικίνδυνο για την ανθρωπότητα, δεν μπορεί με τέτοια επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, τέτοια παραγωγικότητα της εργασίας, να ζει ο κόσμος στη φτώχεια ... δεν μπορεί 500 εταιρείες στην Ελλάδα να έχουν τα 2/3 και 11 εκατομμύρια κόσμος το υπόλοιπο. Θέλει αλλαγή! Αν δεν βάλουμε αυτό το στόχο, να ανατραπεί αυτό το σύστημα και μείνουμε μόνο στους αγώνες να κερδίσουμε κάτι σήμερα, αύριο θα τα ξαναπάρουν. Οι κατακτήσεις μέσα σε αυτό το σύστημα είναι προσωρινές. Οι αγώνες αν δεν απειλούν το ίδιο το σύστημα δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Γι' αυτό σκεφτείτε την πρόταση του ΚΚΕ. Η κοινωνία μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Το θέμα είναι να γίνει όσο πιο γρήγορα για να ζήσουμε μια ανθρώπινη ζωή».