MY KTEO

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Δώρο Πάσχα: Πώς και σε ποιους θα καταβληθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου -Οδηγίες για εργοδότες και εργαζόμενους


Η φετινή «περιπέτεια» με το Δώρο Πάσχα αναμένεται να λάβει τέλος στις 30 Ιουνίου για τους εργαζόμενους και εντός Ιουλίου για τις επιχειρήσεις.
Οι εργοδότες – επιχειρήσεις που βρίσκονταν στους ΚΑΔ των πληττόμενων και έκαναν χρήση του
μέτρου της αναστολής συμβάσεων οφείλουν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα, ολόκληρο, μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι επιχειρήσεις αυτές, στη συνέχεια, θα λάβουν την επιδότηση για το τμήμα του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής σύμβασης και θα καλυφθεί από το κράτος.

Οπως προκύπτει από την τελευταία σχετική ΚΥΑ, οι εργοδότες από την 1η έως τις 10 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλλουν μια ειδική υπεύθυνη δήλωση μέσω της πλατφόρμας «Εργάνη» ώστε να εξασφαλίσουν την επιδότηση. Στο εν λόγω έντυπο θα δηλώνονται:
α) τα στοιχεία της επιχείρησης
β) ο IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού
γ) τα στοιχεία των εργαζομένων τους
δ) το ποσό του επιδόματος Δώρου Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης
Βάσει του τέταρτου σημείου θα καθοριστεί το τμήμα του Δώρου Πάσχα που θα καλύψει το κράτος.
Δώρο Πάσχα: Τα 6 σημεία της νέας ΚΥΑ
Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», στην ΚΥΑ παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία με την οποία θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα καθώς ορίζει πως:

Οι επιχειρήσεις καταχωρίζουν σε διακριτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) το επίδομα εορτών Πάσχα (σ.σ. δώρο Πάσχα). Τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον εργοδότη καταχωρίζονται στον κωδικό τύπου αποδοχών 03 και στην ίδια Α.Π.Δ. σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, οι λεπτομέρειες του οποίου θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, καταχωρίζονται τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο του επιδόματος εορτών Πάσχα, δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποδίδουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς.
Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν την Α.Π.Δ. του επιδόματος εορτών Πάσχα έως 10 Ιουλίου.
Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του επιδόματος εορτών Πάσχα που βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης στο σύστημα «Εργάνη» και ειδικότερα:
τα στοιχεία της επιχείρησης
τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ),
τα στοιχεία των εργαζομένων τους καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
4. Οι εργοδότες φέρουν την ευθύνη για την ορθή συμπλήρωση έγκυρου και ενεργού αριθμού λογαριασμού ΙΒΑΝ καθώς και των λοιπών στοιχείων που αναφέρονται στο ειδικό Έντυπο, στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη». Η υποβολή του ειδικού Εντύπου για το επίδομα εορτών Πάσχα, ορίζεται από την 1η έως τη 10η Ιουλίου 2020.

5. Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τα αναγκαία στοιχεία όπως δηλώνονται στο ειδικό έντυπο για τον σκοπό του ελέγχου και της πληρωμής του Δώρου Πάσχα.
6. Τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις Α.Π.Δ. διασταυρώνονται με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων που δηλώνονται. Σε περίπτωση αναληθών στοιχείων επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση κυρώσεις.

Η πληρωμή στους εργοδότες του μέρους του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) πραγματοποιείται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου-εργοδότη (ΙΒΑΝ) το οποίο έχει δηλωθεί στο ειδικό Έντυπο του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Στα πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
Πηγή: iefimerida.gr