MY KTEO

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Η θέση του Συλλόγου για τις ανεμογεννήτριες

Ο Πρόεδρος του συλλόγου με την επωνυμία ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΑΛΗΣ « Ο ΑΠΟΓΚΡΕΜΟΣ» σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο ΔΗΜΟ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ και ειδικότερα στα δάση της Δίρφυς και
της Μεσσαπίας τοποθετήθηκε ως εξής:
Ο Σύλλογος μας από την ίδρυση του , το έτος 2002 , έως σήμερα κάνει ένα μεγάλο αγώνα και δραστηριοποιείται ενεργά με στόχο την προστασία και αξιοποίηση του ορεινού όγκου του ΔΗΜΟΥ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ , η βιοποικιλότητα του οποίου είναι και μεγάλη και πλούσια.
Ο περιβαλλοντικός νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργού κ. Χατζηδάκη 4685/2020 , αποτελούμενο από 136 άρθρα ψηφίστηκε με πλήρη εξοβελισμό των ειδικών Δασοπόνων , Μηχανικών Περιβάλλοντος , Πολεοδόμων της επιτροπής Δικτύου  Φύση 2000 , οι οποίοι αποτελούν το επιστημονικό συμβούλιο της πολιτείας για το περιβάλλον.
Σε μια εποχή που για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοιου η πολιτεία επέλεξε , και πολύ σωστά , να στηριχθεί  στους επιστήμονες , για να αντιμετωπίσει την πολύ ευαίσθητη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία   κατάσταση ,  οφείλει το Ελληνικό Κράτος , η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας , ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας , οι Τοπικές Κοινότητες και οι Τοπικοί Σύλλογοι , να δραστηριοποιηθούν και να απευθυνθούν στους ειδικούς επιστήμονες ζητώντας τη δική τους τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη.
Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε το περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας , έχοντας δίπλα μας τους επιστήμονες και να μην γονατίσουμε στα οικονομικά συμφέροντα. 
Οι επιστήμονες προειδοποιούν τους αρμόδιους φορείς , που χαράσσουν τις πολιτικές ανάπτυξης , μέσω της δημιουργίας αιολικών πάρκων , σε περιοχές που αυτοί αποφασίζουν , ότι έχουν υποτιμήσει , σε μεγάλο βαθμό τη βλάβη που θα υποστεί η άγρια φύση σε αυτές τις περιοχές.
Ήδη στη Μεγάλη Βρετανία παίρνουν συνεχώς αποφάσεις για μπλοκάρισμα της δημιουργίας νέων αιολικών πάρκων , όταν αποδεικνύεται ότι προκαλούν μεγάλη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον , στη βιοποικιλότητα αυτού , στη χλωρίδα και στα δέντρα που υπάρχουν , στην πανίδα και κυρίως στα μεταναστευτικά πουλιά. Στη δική μας περίπτωση είναι σε όλους γνωστά τα πυκνά και πανέμορφα δάση της Δίρφυς και Μεσσαπίας , αλλά επιπλέον χάρτης της Ορνιθολογικής Εταιρείας αποδεικνύει ότι η περιοχή του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων βρίσκεται στο δρόμο μετανάστευσης πουλιών. Χέρσες και άγονες εκτάσεις με περιορισμένη θαμνώδη βλάστηση είναι περιοχές που μπορούν να δεχθούν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων , σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας , όμως τα δάση της Δίρφυς και της Μεσσαπίας  δεν είναι χέρσα  . Οι φωτιές που μπαίνουν στα μέρη μας είναι ένας τρόπος να χαρακτηριστούν χέρσες και θαμνώδης εκτάσεις.
Αυτά τα δύο στοιχεία της βιοποικιλότητας των   δασών του Δήμου μας είναι αυτά που πρέπει να οδηγήσουν στην απόφαση  να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα όρια του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Αποδεδειγμένα καμία περιοχή , στην οποία έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες , στο Νομό Ευβοίας έως σήμερα , δεν έχει ωφεληθεί. Το μόνο που έχει δει είναι ζημιά στη φύση και στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής , στην τουριστική και στην αγροτική ανάπτυξη της .

Ο  Πρόεδρος του
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΤΑΛΗΣ
«Ο ΑΠΟΓΚΡΕΜΟΣ»

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΒΟΥΡΔΑΝΟΣ

                           Email: tasosvourdanos@gmail.com