MY KTEO

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

ΕΚΕ: Καταγγέλλουμε τις απολύσεις των συναδέλφων μας στο ΜΑΝΤΟΥΔΙ


Καταγγέλλουμε τις απολύσεις των συναδέλφων μας στο ΜΑΝΤΟΥΔΙ από τον Όμιλο της ΤΕΡΝΑ. Την ίδια στιγμή που η Εταιρία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πανηγυρίζει στον τύπο για αύξηση των κερδών το 2019 και για την ανάληψη σειράς νέων έργων, η θυγατρική «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ»,
ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο του λατομείου στο ΜΑΝΤΟΥΔΙ, επικαλούμενη μείωση των κερδών και πτώση των πωλήσεων. Χρησιμοποιώντας την τακτική της «οικειοθελούς αποχώρησης» πέταξε στο δρόμο 160 εργαζόμενους όπως επίσης και άλλους 100 με εργολαβικές συμβάσεις.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο στην οποία οι εργοδότες χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που τους χάρισαν απλόχερα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή της ΝΔ με το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν αλλά και τις πέντε ΠΝΠ που ψήφισαν μέσα στην πανδημία, προκειμένου να απολύονται πιο εύκολα   οι εργαζόμενοι, να ξηλώνουν  εργασιακά δικαιώματά τους, να αυξάνουν την εκμετάλλευσή τους. Φυσικά η εργοδοσία της ΤΕΡΝΑ δεν έχασε καθόλου καιρό...
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Σήμερα είναι η ναυαρχίδα του
κατασκευαστικού κλάδου. Τα έσοδά του ομίλου αυξάνονται και νέα έργα προστίθενται στα σχέδια της Εταιρίας όπως , η διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ, η ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ κ.α.
Μάλιστα παρά την υγειονομική κρίση, δεν υπήρξε περιστολή των δραστηριοτήτων του, τέτοια που να συμβάλει σε μείωση κερδών και πτώση των οικονομικών του μεγεθών. Ταυτόχρονα στην κατεύθυνση στήριξης των ομίλων από Κυβέρνηση και ΕΕ, δρομολογούνται επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ, βγαλμένα από τη φορολογική καταιγίδα του λαού, κομμάτι του που βγάζουν στην ανεργία σήμερα. Αυτός είναι ο κανόνας τους άλλωστε, στην ανάπτυξη τα κέρδη στο κεφάλαιο και στην κρίση το λογαριασμό  θα τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Καταγγέλλουμε στο λαό της Εύβοιας τον εμπαιγμό που στήθηκε σε βάρος των
εργαζομένων και των οικογενειών τους καθώς ήδη  ο υπουργός εργασίας Βρούτσης γνώριζε για τον σχεδιασμό της επιχείρησης και τις απολύσεις.
Επίσης ΚΑΛΟΥΜΕ την Περιφέρεια, τον Αντιπεριφερειάρχη,  τον Δήμο και όλους τους φορείς της Εύβοιας να πρωταγωνιστήσουν, να αναδείξουν το θέμα, να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους και να πιέσουν την Κυβέρνηση με όλα τα μέσα που διαθέτουν, ώστε να ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και να επαναλειτουργήσει η Εταιρία προς όφελος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, που τόσα χρόνια μαστίζεται.
Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ δεν συναινεί σε καμία απόλυση ή χειροτέρευση των όρων εργασίας. Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής μας να μην εγκαταλείπουν το δικαίωμά τους στη δουλειά, στην πλήρη εργασία, μισθό και ασφάλιση. Μέσα από τα σωματεία τους να παλέψουν για τη δουλειά και τη ζωή τους.

Οι αγώνες μας πρέπει να σταθούν εμπόδιο στα σχέδια της Κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Κανένας μόνος του! Όλοι για έναν και ένας για όλους! Η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογική οργάνωση, στη διεκδίκηση, στον αγώνα!
Την καπιταλιστική κρίση δεν θα την πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι.

Απαιτούμε άμεσα:
           Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις από την Εταιρία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
           Άμεση επαναλειτουργία του λατομείου, με πλήρεις αποδοχές για τους συναδέλφους.
           Καμία σκέψη για μείωση μισθών, πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε μισθό, άδεια, ασφάλιση.
           Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας στα γραφεία και στα εργοτάξια.

Για το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Δημήτρης ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ                                     Γιώργος ΣΕΛΕΒΑΚΟΣ