MY KTEO

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Νότια Εύβοια: Τόσο κοντά, τόσο μαγικά


Καμιά φορά, ένας τουριστικός προορισμός είναι πιο γνωστός και πιο σπουδαίος απ’ όσο νομίζουμε. Μπορεί ορισμένες περιοχές να μη φιγουράρουν στα περιοδικά, να μην είναι στο επίκεντρο των media, αλλά να συνδυάζουν σημαντικά στοιχεία και, στο τέλος, να κερδίζουν σε ποιότητα και ενδιαφέρον.

γράφει ο Άγγελος Μιχ. Μπαγιάτης

Ένας τέτοιος προορισμός είναι και ο Δήμος Καρύστου. Ο Δήμος ξεκινά χωρικά από τον Αλμυροπόταμο, στα όρια με τον γειτονικό Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, και καταλήγει στο νοτιότερο τμήμα της Εύβοιας, τον Κάβο Ντόρο. Χωρίζεται σε τέσσερις δημοτικές ενότητες (Κάρυστος, Μαρμάρι, Στύρα, Καφηρέας) και περιλαμβάνει πολλά γραφικά χωριά και οικισμούς.

Ο Δήμος Καρύστου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αττική. Η ακτοπλοϊκή γραμμή Αγίας Μαρίνας–Νέων Στύρων (διαρκείας 45’), η άλλη επιλογή Ραφήνας–Μαρμαρίου (διάρκειας 60’), αλλά ακόμα και η διά ξηράς πρόσβαση μέσω της υψηλής γέφυρας Χαλκίδας, διευκολύνουν τους επισκέπτες για να φτάσουν στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι το motto της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου και των τοπικών συλλόγων είναι «Περάστε απέναντι».

Τα must see της νότιας Εύβοιας
Ο Δήμος Καρύστου συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα.
Φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες του με τα πεντακάθαρα νερά, τόσο από την πλευρά του Ευβοϊκού Kόλπου, όσο και από την πλευρά του Αιγαίου Πελάγους.
Επιπλέον, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, τα δυο Κάστρα, το Μπούρτζι στην παραλία της Καρύστου και το Castello Rosso στους πρόποδες της Όχης, τα Αρχαία Λατομεία, τα Δρακόσπιτα, το αιωνόβιο καστανόδασος, το Φαράγγι του Δημοσάρη και του Αγίου Δημητρίου, διάφορα παλιά εκκλησάκια, το αρχαιολογικό και τα λαογραφικά μουσεία, είναι μερικά από τα must see των επισκεπτών-περιηγητών.

4+1 λόγοι για να επιλέξεις την περιοχή:
1. Φύση. Κάθε γωνιά του Δήμου Καρύστου κρύβει εκπλήξεις και καταρτισμένους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν στους λάτρεις της φύσης τη δυνατότητα πεζοποριών, surfing, ιστιοπλοΐας, ποδηλασίας, ιππασίας, κολύμβησης, καταδύσεων, ψαρέματος και ξεχωριστών περιηγήσεων.
2. Φαγητό. Φαγητό και πάλι φαγητό! Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καρύστου, τόσο σε κεντρικά σημεία, όσο και σε γύρω χωριά, θα βρει κανείς πολλές επιλογές παραδοσιακών γεύσεων, με ντόπια κρέατα, το αυθεντικό και νόστιμο ζυμαρικό «κουρκουμπίνες», και τοπικά τυριά, εκλεκτά κρασιά, αγνά μελισσοκομικά προϊόντα, βότανα, αλλά και γλυκά. Κατσικάκι ντόπιο, αρβανίτικες χορτόπιτες, κοκκινιστός κόκορας, τηγανόψωμα, τυροπιτάρες και φρέσκα ψάρια είναι must επιλογές, γιατί νηστικό αρκούδι… δεν ταξιδεύει.
3. Φιλοξενία. Στην περιοχή λειτουργούν πολλές μικρές, μεσαίες, αλλά και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες για όλα τα γούστα και για όλα τα πορτοφόλια, ειδικά κατά τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios, ξενοδοχεία και airbnb είναι στη διάθεση του επισκέπτη. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι επισκέπτες θα αισθανθούν ευχάριστα από την πρώτη στιγμή και θα ξεχάσουν τις απρόσωπες και αυστηρές “καλησπέρες” στις reception.
4. Ιδανική για οικογένειες. Ο επισκέπτης με οικογένεια έχει πιο σύνθετα κριτήρια. Κι όμως, οι περιοχές του Δήμου Καρύστου είναι ιδανικές για εξορμήσεις οικογενειών για πολλούς λόγους. Αρχικά, η επιλογή επιστροφής οδικώς οποιαδήποτε στιγμή προσφέρει τεράστια ελευθερία κινήσεων και σιγουριά. Η ασφάλεια, η ηρεμία, η ξεγνοιασιά και η απλότητα κυριαρχούν σε ένα μέρος που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές «Αθηναίων παραθεριστών».
5. Διασκέδαση. Διακοπές χωρίς διασκέδαση δεν γίνεται! Καφετέριες-μπαρ, αλλά και κλαμπάκια, λειτουργούν όλο τον χρόνο, πιο ζεστά και παρεΐστικα, με συγκεκριμένες επιλογές τον χειμώνα, αλλά σφύζοντας από ζωή το καλοκαίρι. Live εμφανίσεις, parties και cocktails δίνουν χρώμα και κάνουν όλον τον κόσμο μια μεγάλη παρέα!
Πάντως, για τους φίλους της παράδοσης και της αυθεντικής ελληνικής διασκέδασης, προτείνονται τα τοπικά πανηγύρια. Καβοντορίτικο, Μυλωνιάτικο, Συρτός και πολλά άλλα θα παίζονται σε δεκάδες πανηγύρια συλλόγων και χωριών. Extra-tip: Σίγουρα ο επισκέπτης θα πετύχει κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις μουσικής, χορού ή θεάτρου από ομάδες του Δήμου ή τοπικών συλλόγων.

Και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, η νότια Εύβοια είναι υπέροχη και μας περιμένει να τη γνωρίσουμε!

planbemag.gr