MY KTEO

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Εργατική Πρωτομαγιά: Απόσπασμα από την ομιλία του Γιάννη Τζαβάρα στη συμβολική συγκέντρωση των συνδικάτων στη Χαλκίδα


Απόσπασμα από την ομιλία του Γιάννη Τζαβάρα, Προέδρο του Συνδικάτου Τροφίμων -Ποτών Εύβοιας, στην συμβολική συγκέντρωση των συνδικάτων στη Χαλκίδα για την Εργατική Πρωτομαγιά
“Όπως σήμερα εδώ στη Χαλκίδα, έτσι και σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, τα ταξικά συνδικάτα με
μεγάλη υπευθυνότητα διοργανώνουν τις εκδηλώσεις τους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων.
Αποδεικνύουμε ότι η επιχείρηση της κυβέρνησης να βάλει εμπόδια στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις επικαλούμενη τη δημόσια υγεία ήταν πέρα για πέρα προσχηματική. Κατά πρώτον γιατί σε μία εβδομάδα δεν θα έχει αλλάξει τίποτα αλλά και γιατί αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για την υγεία των εργαζομένων, δε θα είχε αφήσει τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία, δε θα είχε αφήσει τους υγειονομικούς χωρίς μάσκες, δε θα είχε τους εργάτες στοιβαγμένους στα εργοστάσια και τα λεωφορεία, δε θα είχε τους εμποροϋπάλληλους με εξαντλητικά ωράρια και χωρίς μέσα υγιεινής.
Αν ήθελε να προστατέψει το λαό θα είχε πάρει πραγματικά μέτρα και δε θα πέρναγε μέσα στην πανδημία χρόνιες αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας όπως με τις αντεργατικές ΠΝΠ, το αντιδραστικό ν/σ για την παιδεία που βάζει νέα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας.
Οι σημερινές απεργιακές εκδηλώσεις αποτελούν ηχηρή απάντηση στην εργοδοσία, την κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, ότι οι εργαζόμενοι δε συναινούμε στην αντιλαϊκή πολιτική, δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, βγαίνοντας όχι μόνο από το σπίτι αλλά και πιο μαζικά, με τη συμμετοχή περισσότερων στο δρόμο του αγώνα.
Η 1η Μάη είναι η μέρα των εργατών, είναι η δική μας μέρα. Είναι η μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας, του Σικάγο για την μάχη του 8ωρου, τους νεκρούς του Μάη του΄36, στη Θεσσαλονίκη, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής το ΄44, στους χιλιάδες ανυπότακτους της ταξικής πάλης. Τους τιμούμε και συνεχίζουμε τον αγώνα.
Είναι μια μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το σύνθημα «Κόκκινη Πρωτομαγιά, Πρωτοπόρα εργατιά» είναι ζωντανό, είναι επίκαιρο, βροντοφωνάζεται σήμερα από τους εργάτες σε όλο τον κόσμο στις συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος.
Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα πάλης για την προστασία της υγείας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ενόψει και της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που θα οξύνει την επίθεση για να διατηρηθούν τα κέρδη της εργοδοσία και η ανταγωνιστικότητά της.
Μια είναι η αλήθεια που αναδεικνύεται και σήμερα στις συνθήκες της πανδημίας πιο ξεκάθαρα παρά ποτέ. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων. Ούτε την φτώχεια, ούτε την ανεργία, ούτε την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις, ούτε να εξασφαλίσει το επίπεδο Υγείας – Προνοίας που έχει ανάγκη ο λαός.
Ακριβώς γιατί αυτό που βαραίνει στις επιλογές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του, δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη των λίγων.
Για αυτό και στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, τα προηγούμενα χρόνια άφησαν ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας, έκλεισαν νοσοκομεία, έμειναν χωρίς το αναγκαίο και υποδομές οι δομές υγείας.
Στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να χρυσώσει το χάπι με τις 30 περίπου προσλήψεις νοσηλευτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όταν τα κενά προ πανδημίας ήταν περίπου 300. Τελευταία στιγμή προσπαθούν να στήσουν ΜΕΘ χωρίς γιατρούς με ανάλογη εμπειρία, ειδικότητα, χωρίς εξοπλισμό. Πανελλαδικά διαφημίζουν τις 3.500 προσλήψεις με κενά 30.000.
Έτσι βρίσκεται το πρόσφορο έδαφος για την κερδοφορία της ιδιωτικής υγείας και των επιχειρηματιών, να δραστηριοποιούνται στο χώρο και να θησαυρίζουν. Η πρόσφατη τραγική εμπειρία χρεοκόπησε το αφήγημα περί αρμονικής συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας, το είδαμε με τραγικό τρόπο με τους θανάτους συνανθρώπους μας σε ιδιωτικές κλινικές που στο όνομα του κέδρους δεν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα προστασίας.
Πάει πολύ σήμερα οι ίδιοι οι κυβερνώντες που πετσοκόβουν τη δημόσια υγεία, σήμερα να παρουσιάζονται ως σωτήρες και να χαρακτηρίζουν υποκριτικά τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, ως ήρωες.
Είναι καθαρό ότι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι για μια ακόμα φορά, τα μεγάλα θύματα αυτής της πανδημίας, που λειτούργησε ως καταλύτης για μια νέα βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και για την προώθηση των σχεδιασμών και απαιτήσεων του μεγάλουκεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.
Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες, ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις  παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για τους εργαζόμενους, ετοιμάζεται το καθεστώς το μισής δουλειάς, του μισού μισθού, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί.
Παίρνουμε την σκυτάλη από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη.
           Οι κινητοποιήσεις για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας, προσλήψεις, κάλυψη των κενών, επίταξη το ιδιωτικού τομέα υγείας.
           Η μέρα Πανελλαδικής δράσης στα σουπερ μάρκετ και τον επισιτισμό για μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας, των δικαιωμάτων, των εργαζομένων στον κλάδο.
           Η μέρα πανελλαδικής δράσης Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων στις 28 Απρίλη στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα:
Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, ενισχύουμε τα σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς, διεκδικούμε ζωή & δουλειά με δικαιώματα, διεκδικούμε τις ανάγκες μας.”