MY KTEO

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Κορονοϊός: Μειώνονται οι διασωληνωμένοι - Απευλεθερώνονται ΜΕΘ

Η ραγδαία μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και η μεγάλη μείωση των διασωληνωμένων ασθενών, δίνει σημαντικά περιθώρια ώστε πλέον τα νοσκομεία να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να
διαθέσουν τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που είχαν δεσμεύσει για Covid-19. Ήδη όπως έχει ανακοινωθεί οι κλίνες σε ΜΕΘ για covid-19 έχουν μειωθεί και όσες αποδεσμεύονται είναι έτοιμες για να δεχτούν ασθενείς με άλλα νοσήματα. Σ αυτή τη λογική το Νοσοκομείο Σωτηρία, αποδέσμευσε τις κλίνες της Πανεπιστημιακής Κλινικής  οι οποίες απολυμάνθηκαν και πλέον δέχονται άλλα περιστατικά.

Οι εν λόγω ΜΕΘ  κατά την προ κορονοϊού περίοδο νοσήλευε σοβαρά πνευμονολογικά περιστατικά αλλά στο πλαίσιο της επιλογής του Σωτηρία ως ένα από τα τρία νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, τέθηκε στις υπηρεσίες των υγειονομικών αρχών για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών. Πλέον όμως δεν χρειάζεται καθώς συνολικά στην Ελλάδα οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι περίπου 20. Να σημειώσουμε ότι οι κλίνες ΜΕΘ που ανήκουν στο ΕΣΥ του Σωτηρία και βρίσκονται σε άλλο σημείο, παραμένουν δεσμευμένες για κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, "Φτάσαμε να διαθέτουμε 1017 κλίνες ΜΕΘ. Δεν χρησιμοποιήσαμε για τον κορονοϊό ούτε το 1/3. Τώρα έχουμε φτάσει τις 995 γιατί σιγά-σιγά κλίνες ΜΑΦ, καρδιοχειρουργικής, νευροχειρουργικής που μετατρέψαμε σε ΜΕΘ βάζοντας αναπνευστήρες, μόνιτορς, προσωπικό, με το πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει τις επιστρέφουμε σταδιακά στην αρχική τους φάση και ειδικότητα. Έχουμε 995 κλίνες ΜΕΘ που αναλογούν οι 820 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ (φτάσαμε 840), 143 στις ιδιωτικές κλινικές (φτάσαμε 145) και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 χρησιμοποιήθηκαν ως κλίνες Covid (τώρα είναι 286), εκ των οποίων οι 349 (τώρα 283) είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 (τώρα 59) είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας".


News247.gr