MY KTEO

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Νότια Εύβοια: Το Νημποριό εναντιώνεται στην εγκατάσταση Ανεμογεννητριών


 Το Δ.Σ. του Συλλόγου του Νημποριού Ευβοίας συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, με κύριο ζήτημα τη συλλογική δράση για την αποτροπή του έργου τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών στη Νότια Εύβοια.


Πρόσφατα υπήρξε ενημέρωση ότι στις 9 Απριλίου 2020, η Ρ.Α.Ε (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) αποφάσισε τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικό Σταθμό, ισχύος 165 MW. Η άδεια αφορά στην τοποθέτηση 66 ανεμογεννητριών στο Δ.Καρύστου, 24 εκ των οποίων θα εγκατασταθούν στο Νημποριό και στην γύρω περιοχή και έχει διάρκεια 25 χρόνια (μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση εδώ).

Σε αναλυτικό mail που απεστάλη στους κατοίκους της περιοχής εξηγεί αναλυτικά τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τόσο κατά τη φάση εγκατάστασης, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας τους και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται οι ανεμογεννήτριες θα έχουν ~100 μέτρα ύψος, και διάμετρο δρομέα ~40 μέτρα.


Στους παραπάνω χάρτες, που έχουν δημιουργηθεί βάσει της ιστοσελίδας της Ρ.Α.Ε.), παρουσιάζονται οι προτεινόμενες θέσεις, οι οποίες «αγκαλιάζουν» όλο το Νημποριό και φτάνουν μέχρι και τη σπηλιά.


Ο σύλλογος αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι κάθετα αντίθετος στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και ότι θα προχωρήσει άμεσα στις εξής ενέργειες:

– Θα επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Καρύστου, το Τοπικό Συμβούλιο Στύρων και τους υπόλοιπους συλλόγους της Νότιας Ευβοίας ώστε να προχωρήσουν σε συντονισμένη δράση μαζί, στην κατεύθυνση της αποτροπής της εγκατάστασης.

– Θα συντάξει δύο επιστολές προς την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από κοινού με τους άλλους συλλόγους:

Μία επιστολή με την οποία θα ζητήσει τη μελέτη που έχει κατατεθεί για το συγκεκριμένο έργο καθώς και την τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου. Μία επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία θα εκφράζονται ξεκάθαρα οι λόγοι για τους οποίους υποβάλλουμε ένσταση.

Τέλος με πλήρες και αναλυτικό email που απεστάλη στους κατοίκους επιχειρείται η πλήρης και αναλυτική ενημέρωση με κάθε πληροφορία που υπάρχει, αλλά και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας πάνω στο θέμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «να σας  γνωστοποιηθεί η διάθεσή μας να εναντιωθούμε, τόσο ως άτομα, ως Σύλλογος και ως οικισμός. Η άδεια έχει δοθεί, αλλά οι θέσεις είναι ακόμη υπό αξιολόγηση, γεγονός που καθιστά κρίσιμη την άμεση δράση όλων μας». Ζητάμε την έμπρακτη στήριξη όλων σας στην προσπάθεια αυτή, καθώς το ζήτημα μας αφορά όλους: ως Νημποριώτες, ως συνοικιστές, ως ανθρώπους».