MY KTEO

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Ψαλιδισμένη η έκπτωση φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ψαλιδισμένη θα είναι τελικά η έκπτωση φόρου που θα δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών να "κουρέψει"
τα ενοίκια. Το ποσοστό αποκατάστασης του εισοδήματος που έχασαν οι ιδιοκτήτες θα είναι τελικά περιορισμένο σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στους ιδιοκτήτες θα επιστραφεί τελικά το 30% του εισοδήματος που έχασαν φέτος από το κούρεμα των ενοικίων αντί για υψηλότερο ποσοστό που είχε διαρρεύσει αρχικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται εισηγήσεις για κλιμακωτή αποκατάσταση του εισοδήματος των ιδιοκτητών αντιστρόφως ανάλογη των απωλειών τους, δηλαδή όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της απώλειας, τόσο μικρότερη θα είναι η αποκατάστασή του. Για παράδειγμα, η επιστροφή του εισοδήματος θα κυμαίνεται μεταξύ 10% και 50% αντιστρόφως ανάλογα με το ποσό της απώλειας του εισοδήματος του ιδιοκτήτη.

Το σίγουρο είναι ότι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν στο taxisnet το ποσό που έχασαν λόγω της μείωσης των ενοικίων ενώ θα γίνει και διασταύρωση με σχετικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν και οι ενοικιαστές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο της οριζόντιας περικοπής των ενοικίων έχει προκαλέσει πολύ έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι κάνει πολιτική "με τα λεφτά των άλλων" καθώς και ότι η διοικητική παρέμβαση στην αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές αλαλούμ μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών αλλά και αναταράξεις στην αγορά μισθωμάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο της μείωσης των ενοικίων συνεχίζεται και το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, για τον Ιούνιο θα καταβάλλουν κατά 40% μειωμένο ενοίκιο  οι επιχειρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου, τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών. Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η μείωση θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις τουρισμού, πολιτισμού, μεταφορών και αθλητισμού.
Η αποκατάσταση μέρους του εισοδήματος που έχασαν οι ιδιοκτήτες θα γίνει με πίστωση φόρου η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό με τον φετινό φόρο εισοδήματος και τον φετινό ΕΝΦΙΑ.


Capital.gr του Σπύρου Δημητρέλη