MY KTEO

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Πέτσας: Σε αυτές τις μετακινήσεις είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας -Τι είπε για παραλίες


«Όλοι οι ταξιδιώτες που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο για να μετακινηθούν, θα φορούν μάσκα. Στους κλειστούς χώρους θα χρησιμοποιείται μάσκα. Και στα αεροπλάνα και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν, όχι μόνο τους ταξιδιώτες,
αλλά κα τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες, είτε μιλάμε για ένα πλοίο, είτε ένα αεροπλάνο ή ένα ταξιδιωτικό γραφείο». Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη του, στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας και σημειώσε:
Βιώνουμε ένα φαινόμενο πρωτοφανές και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Το άνοιγμα των παραλιών κρίθηκε απαραίτητο για να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα στα οποία θα απλωθούν όσοι επιθυμήσουν να τις επισκεφτούν αυτό το Σαββατοκύριακο. Για αυτό ανοίξαμε και τις 515 οργανωμένες παραλίες.

Άνθρωποι της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τους επαγγελματίες του χώρου θα συμβουλεύουν και το προσωπικό και τους επισκέπτες ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που έχουν υποδειχθεί, γιατί χωρίς την τήρηση των αποστάσεων θα έχουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και οι αποστάσεις. Χωρίς αυτά θα έχουμε πρόβλημα.
Θα είναι εκεί για να δίνουν συμβουλές και όχι για να επιβάλλουν πρόστιμα. Αλλά αν χρειαστεί και υπάρχει μια παραβατική συμπεριφορά, θα ελεγχθεί. Οι υπόλοιποι δεν είναι κορόιδα.

Ακολουθούν τα βασικά αποσπάσματα της συνέντευξης:

Γενικές συστάσεις, τοπικές παρεμβάσεις
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε οριζόντιες συμβουλές σε όλη την επικράτεια και θα παρεμβαίνουμε τοπικά. Όπως για παράδειγμα χθες στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Όπου υπάρχει ένα φαινόμενο που μας ανησυχεί για εξάπλωση και μεγάλες πιθανότητες διασποράς στην κοινότητα, εκεί θα παρεμβαίνουμε τοπικά. Στα υπόλοιπα σημεία θα απευθύνουμε συμβουλές. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός, ένας λιμενικός, ένας άνθρωπος της Δημοτικής Αστυνομίας δίπλα σε κάθε πολίτη. Για αυτό λέμε ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε και ελπίζουμε να συνεχίσουμε όπως είχαμε φτάσει μέχρι σήμερα και τις επόμενες ημέρες. Καταλαβαίνουμε την κόπωση όλων, όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να τηρούμε αυτούς τους απλούς κανόνες, τους οποίους δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε γιατί αυτό είναι προς το καλό το δικό μας και των αγαπημένων μας ανθρώπων και του κοινωνικού συνόλου. Από την αρχή του σχεδιασμού μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρχαν διάφορες φάσεις μέσα στις οποίες ενεργοποιούνταν διαφορετικά πρωτόκολλα προκειμένου να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και την πίεση σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Επομένως, αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθούν αυτά ξανά. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση, που δεν χρειάζεται. Σημασία έχει να ελέγχουμε γρήγορα τα φαινόμενα αν πάνε να ξεφύγουν. Για αυτό η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει μέχρι σήμερα από την ιχνηλάτηση είναι πολύ σημαντική. Στις περιπτώσεις της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, στη Ξάνθη, στην Καστοριά, στην Ηλεία ή στην Αχαΐα, φροντίσαμε σε τοπικό επίπεδο να περιχαρακώσουμε το φαινόμενο, ώστε να μην εξαπλωθεί στην κοινότητα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και τώρα.

Για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις

Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τουρισμός σε καραντίνα δεν υπάρχει. Επομένως, όταν θα φτάσουμε σε ένα καθεστώς σχετικής εξομάλυνσης των πτήσεων και των ακτοπλοϊκών μεταφορών, θα υπάρχει μία αύξηση των επισκεπτών, όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού. Όλοι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Μετά από έναν-ενάμιση μήνα θα έχει φανεί αν θα έχουμε μία σημαντική κάμψη της πανδημίας, μία επιβράδυνση, όχι μόνο στην Ελλάδα, που έχουμε πάει σχετικά καλά, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, ώστε να δούμε πώς θα πρέπει να κινηθούμε εκείνο το διάστημα. Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να συγκρατήσουμε στην Ελλάδα οποιαδήποτε πιθανότητα αναζωπύρωσης. Να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους τουρίστες με τα ταξιδιωτικά, υγειονομικά πρωτόκολλα. Να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες της χώρας μας με ασφάλεια. Και βέβαια για τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε στα εργασιακά και στην οικονομία, για να στηρίξουμε επιχειρήσεις εποχικότητας που έχουν πληγεί, κυρίως του τουρισμού και της εστίασης.
Αυτά που θα ανακοινώσουμε σήμερα θα δείχνουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα του τουρισμού με σοβαρότητα και έχει ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο και ξεδιπλώνουμε. Γιατί όλα τα μάτια του κόσμου είναι στην Ελλάδα, ως μία σημαντική χώρα για τον τουρισμό παγκοσμίως. Το βασικό, όμως, είναι ότι όλοι οι ταξιδιώτες που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο για να μετακινηθούν, θα φορούν μάσκα. Στους κλειστούς χώρους θα χρησιμοποιείται μάσκα. Και στα αεροπλάνα και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν, όχι μόνο τους ταξιδιώτες, αλλά κα τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες, είτε μιλάμε για ένα πλοίο, είτε ένα αεροπλάνο ή ένα ταξιδιωτικό γραφείο.

Το ίδιο ισχύει και για τις οδικές μεταφορές, ιδίως τις μετακινήσεις με πούλμαν, με ΚΤΕΛ, στα οποία θα υπάρχει αρκετός κόσμος. Όχι φυσικά για το ΙΧ αυτοκίνητο. Όλα αυτά θα συνθέτουν ένα συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα γνωρίζουν όλοι από πριν, όσοι θα επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Οι διμερείς συμφωνίες θα είναι ένα μέρος της λύσης του φετινού προβλήματος για τον τουρισμό, αλλά δεν θα είναι το κύριο, ιδίως για τις ευρωπαϊκές χώρες. Το πλαίσιο συστάσεων και κατευθυντήριων γραμμών που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιητικό, υπό την έννοια ότι θέτει τους βασικούς κανόνες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθούν όλα τα κράτη-μέλη για να μην υπάρχει κατακερματισμός. Είναι πολύ ενθαρρυντικό για την Ελλάδα ότι υπάρχει, ως βασική αρχή, η αρχή της μη διάκρισης.

Δεν έχει δηλαδή σημασία ούτε το μέσο μεταφοράς ούτε η γειτνίαση, παρά μόνο τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της χώρας που επισκέπτεσαι. Και επειδή η Ελλάδα στο προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε λίγα κρούσματα, λίγους θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες και ένα Σύστημα Υγείας που δεν δέχθηκε πολλούς κραδασμούς είναι τώρα σε θέση να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Είναι ένα καλό διαβατήριο αυτό για τη χώρα μας, το οποίο θα πρέπει να σφραγίσουμε τις επόμενες ημέρες με τη συμπεριφορά μας στις παραλίες και σε όλους τους υπαίθριους χώρους.

Για τη Δικαιοσύνη

Η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα θέματα της Δικαιοσύνης. Ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε προσωπικές απόψεις, χωρίς καμία πρόθεση να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης. Φαίνεται όμως ότι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και σε όσους θέλουν να δουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις, περισσεύει η υποκρισία. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Σκέρτσο. Εξέφρασε προσωπικές απόψεις, χωρίς καμία πρόθεση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.

Δεν είναι προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη η προσωπική άποψη, η οποία εξηγείται αμέσως ότι δεν είχε τέτοιο σκοπό. Πρόβλημα υπάρχει όταν κάποιος μιλά για έλεγχο των αρμών της εξουσίας, όταν υπάρχει ένα παραδικαστικό κύκλωμα επί των ημερών του, που σήμερα ελέγχεται από την Προανακριτική Επιτροπή ή ακόμα όταν δεν αρέσει σε κάποιον μια απόφαση της Δικαιοσύνης, όταν λέει για παράδειγμα, ότι αποκλείεται να βγει αρνητική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτά ναι, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι προσωπικές απόψεις.