MY KTEO

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Να αναλάβουν δράση οι Δήμοι της Κεντρικής Εύβοιας ζητούν με έγγραφό τους ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης και η Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης

Γραπτό αίτημα προς τους Δήμους Ερετρίας, Κύμης-Αλιβερίου, Μεσσαπίων-Διρφύων έστειλαν την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης και η Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης,
με το οποίο ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ να αναλάβουν δράση, να αναζητήσουν οποιοδήποτε στοιχείο που αφορά στην δράση, εγκατάσταση, δραστηριοποίηση ή εκδήλωση ενδιαφέροντος Εταιρείας ή φορέα που σχετίζεται με την Αιολική Ενέργεια και αφορά εκτάσεις των δήμων τους και να ενημερώσουν σχετικά τους δημότες τους και όλους τους πολίτες της Εύβοιας.

Οι δυο φορείς με την κίνησή τους αυτή ελπίζουν οι παραπάνω Δήμοι να δείξουν και έμπρακτα την αντίθεσή τους στη δημιουργία αιολικών πάρκων εντός των ορίων τους και να μη μείνουν μόνο στα λόγια.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το αίτημα των ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ και ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ προς τους Δήμους της Κεντρικής Ευβοίας:

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι Δήμοι της Κεντρικής Εύβοιας (Ερετρίας, Κύμης-Αλιβερίου, Μεσσαπίας-Διρφύων)

Να αναρτήσουν άμεσα στην ιστοσελίδα του Δήμου τους όλα τα σχετικά στοιχεία που έχουν για τα α/π στις περιοχές τους, όπως (ενδεικτικά) έγγραφα από ΡΑΕ, emails από ΡΑΕ, αιτήσεις, εγκρίσεις ή απορρίψεις για ανεμολογικούς ιστούς, αποφάσεις κλπ για διανοίξεις δρόμων για πρόσβαση σε περιοχές α/π, πολεοδομικά έγγραφα σχετικά με αιτήματα εταιρειών του κλάδου κλπ ή αδειοδοτήσεις κτιρίων ελέγχου α/π ή κατασκευής βάσεων α/γ ή συνοδών έργων.

Να αναζητήσουν στα αρχεία τους και να απευθυνθούν σε υπηρεσίες και αρχές που έχουν συναρμοδιότητα (πχ Δασαρχεία, Λιμεναρχεία, Αστυνομία καθώς και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Ανάπτυξης) ερώτημα-αναφορά και να ζητούν εκ μέρους τους ενημέρωση για ανάλογα έγγραφα και πληροφορίες για τις περιοχές ενδιαφέροντος, δηλαδή για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά την δράση, εγκατάσταση, δραστηριοποίηση ή εκδήλωση ενδιαφέροντος Εταιρείας ή φορέα που σχετίζεται με την Αιολική Ενέργεια και αφορά εκτάσεις των δήμων τους.

Το ίδιο ερώτημα-αναφορά των δήμων πρέπει να απευθυνθεί και προς εκλεγμένη Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τις αιτήσεις αυτές να αναρτήσουν επίσης στους ιστότοπους τους οι Δήμοι. Και στην συνέχεια τις απαντήσεις που θα λάβουν και τα σχετικά έγγραφα. Καλό είναι να δημιουργήσουν συγκεκριμένο και ξεκάθαρο σημείο για την σχετική ενημέρωση εντός των site που διατηρούν.

Η έρευνα στοιχείων πρέπει να καλύψει την τελευταία 20ετία αφού σε πολλές περιπτώσεις (πχ Πούντα Οκτωνιάς) άδειες παραγωγής του 2003 οδηγούν σε κατασκευές σήμερα.

Όλα τα σχετικά στοιχεία να τα δημοσιοποιούν έγκαιρα, με σαφήνεια και πληρότητα και άμεσα και να φροντίζουν με κάθε δυνατό τρόπο για την πλήρη περιβαλλοντική ενημέρωση των δημοτών τους και του ευβοϊκού λαού σύμφωνα και με την σύμβαση του Άαρχους [κυρωθείσα με το ν. 3422/2005 (ΦΕΚ Α΄303)] και το άρθρο 24 του Συντάγματος.