Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Αγκινάρες αλά πολίτα

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Σάββατο, 2 Μαΐου 2020

Η συνταγή της ημέρας: Αγκινάρες αλά πολίτα

Υλικά Συνταγής:
1/4 φλ. ελαιόλαδο
12 αγκινάρες καθαρισμένες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους κομμένα σε φέτες
1 πράσο κομμένο σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
2 μέτριες πατάτες κομμένες σε καρέ
2 μεγάλα καρότα σε φέτες
300 γραμ. αρακά
1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
1 κ.σ κορν φλάουρ (χωρίς γλουτένη)
λίγο ζεστό νερό (ίσα που να σκεπάζει τα υλικά )
αλάτι
πιπέρι
φρεσκοψημένο ψωμί για το σερβίρισμα προαιρετικά
ξυνομυζήθρα Πάρου για το σερβίρισμα εναλλακτικά
αυγολέμονο για το δέσιμο της σάλτσας

Εκτέλεση:
Για τις αγκινάρες αλά πολίτα, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα λευκά μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τον αρακά, τις πατάτες, τις αγκινάρες και το καρότο.

Αν έχετε φρέσκες αγκινάρες, δείτε εδώ πώς θα τις καθαρίσετε χωρίς να μαυρίσουν. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με ζεστό νερό, ίσα που να σκεπάζει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Προς το τέλος του βρασμού ξεσκεπάζουμε το φαγητό και βράζουμε λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά να πυκνώσει η σάλτσα. Στο τέλος μένει σχεδόν με το λάδι του το φαγητό και με πολύ λίγη δεμένη σάλτσα.

Περιχύνουμε με φρεσκοστυμμένο λεμόνι. Αν θέλουμε δένουμε με κορν φλάουρ ή κάνουμε αυγολέμονο.

Μυστικά για τέλειες μαγειρεμένες αγκινάρες
Φρέσκια ή κατεψυγμένη αγκινάρα;
Η φρέσκια αγκινάρα όπως και η άγρια αγκινάρα του Αιγαίου, της Κρήτης αλλά και της Μικρομάνης, έχει ιδιαίτερη γεύση, πιο έντονο άρωμα και η γλύκα της είναι μοναδική. Ωστόσο δεν σας επιβάλω στις συνταγές μου να χρησιμοποιείτε μόνο φρέσκια αγκινάρα, γιατί στο εμπόριο θα βρείτε πολύ καλής ποιότητας αγκινάρες βαθιάς κατάψυξης, που εύκολα και γρήγορα μαγειρεύονται χωρίς καν να χρειαστεί να τις ξεπαγώσετε.

Τι προσέχω όταν διαλέγω φρέσκια αγκινάρα;
•Επιλέξτε τις πιο βαριές και συμπαγείς αγκινάρες, γιατί το βάρος τους είναι δείγμα φρεσκάδας.
•Επιλέξτε αγκινάρες με σκληρό μίσχο και έντονο βαθύ πράσινο και σκούρο μωβ χρώμα.
•Λυγίστε το μίσχο τους και διαλέξτε αυτές που είναι δύσκαμπτες, δείγμα ότι είναι φρεσκοκομμένες και δεν θα έχουν ίνες. Ο φρέσκος μίσχος αγκινάρας καθαρίζεται εξωτερικά, κόβεται σε κομμάτια και μαγειρεύεται το πιο τρυφερό του μέρος.
•Αγκινάρες με μαλακό και ευλύγιστο μίσχο καθώς και με ελαφρά κίτρινο χρώμα σε όλη την επιφάνεια τους, με ανοιγμένα σαν λουλούδι πέταλα, σημαίνει ότι η αγκινάρα έχει κοπεί αρκετές ημέρες πριν και το πιο πιθανό είναι ότι θα είναι μεστή και θα έχει ίνες όσο κι αν την μαγειρέψετε.
•Τα φύλλα της αγκινάρας, τα πέταλα της γιατί μοιάζει με λουλούδι, πρέπει να είναι σφιχτά κλειστά και όχι ανοιγμένα.

Ποια βότανα ταιριάζουν με την αγκινάρα;
Αγαπημένο βότανο που συνοδεύει τις αγκινάρες στο μαγείρεμα είναι κυρίως ο άνηθος και ο μάραθος και λιγότερο ο δυόσμος.

Λεμόνι ή ξύδι στις αγκινάρες;
Η αγκινάρα αγαπάει το λεμόνι αλλά και το ξύδι. Το λεμόνι στο μαγείρεμα και το ξύδι όταν τις φτιάχνουμε τουρσί.

Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό για να μελώσει και να χυλώσει η σάλτσα της αγκινάρας;
Όταν μαγειρεύετε αγκινάρες στην κατσαρόλα σαν τη συνταγή αλά πολίτα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι γιατί αποδεδειγμένα μαλώνει και πυκνώνει την σάλτσα του φαγητού.

www.argiro.gr