MY KTEO

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Βρήκαν γιατί διαταράσσει η αϋπνία την ικανότητα συγκέντρωσης

Οι πάσχοντες από αϋπνία συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη διάρκεια της ημέρας, επειδή η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), πραγματοποιώντας λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) εγκεφάλου σε 50 εθελοντές, μέσης ηλικίας 32 ετών, οι 25 εκ των οποίων έπασχαν από αϋπνία.

Η fMRI είναι μία εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας που δείχνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η σύγκριση των μαγνητικών των εθελοντών έδειξε πως στους πάσχοντες από αϋπνία δεν απενεργοποιούνταν τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ονειροπόληση, όταν υποβάλλονταν σε τεστ αξιολόγησης της μνήμης.
Αυτό σημαίνει ότι οι πάσχοντες από αϋπνία κατέβαλλαν περισσότερη προσπάθεια για να ολοκληρώσουν τα τεστ - και παρέχει μία εξήγηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, όταν πρέπει να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εύρημά τους μπορεί να αποτελέσει στόχο για την εξεύρεση νέων θεραπειών για την αϋπνία.
Υπολογίζεται ότι το 10-15% των ενηλίκων πάσχουν από αϋπνία με ημερήσια συμπτώματα, γράφουν στην επιθεώρηση «Sleep» ο δρ Σιν Ντράμοντ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο UCSD, και οι συνεργάτες του.
Οι ασθενείς της μελέτης έπασχαν από πρωτοπαθή αϋπνία - μία μορφή της κατά την οποία οι πάσχοντες δεν έχουν υποκείμενο πρόβλημα ψυχικής ή σωματικής υγείας (όπως η κατάθλιψη ή ο χρόνιος πόνος), ούτε κάποιο περιβαλλοντικό αίτιο (όπως η λήψη φαρμάκων ή ουσιών) που να εξηγεί την διαταραχή του ύπνου τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, στους υγιείς εθελοντές απενεργοποιούνταν και ενεργοποιούνταν ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται στην ενεργό (ή λειτουργική) μνήμη, προκειμένου να ολοκληρώσουν τα τεστ με τον πιο αποδοτικό τρόπο.
Ωστόσο η διαδικασία αυτή ήταν διαταραγμένη στους εθελοντές με αϋπνία, στους οποίους επίσης δεν απενεργοποιούνταν τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ονειροπόληση.
«Μερικές συνέπειες της αϋπνίας το βράδυ αποτελούν πρόβλημα στη διάρκεια της ημέρας, το οποίο αποδεικνύεται πως σχετίζεται με οργανικές, μετρήσιμες δυσλειτουργίες του εγκεφάλου», δήλωσε ο δρ Ντράμοντ.
Πηγή : Web Only