MY KTEO

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Ξεπέρασαν τα 18 δισ. τα δάνεια σε αναστολές πληρωμών


Που οφείλεται η αύξηση άνω των 2 δισ. ευρώ που καταγράφεται κατά τον τελευταίο μήνα. Γιατί οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι θα περιορίσουν τη δημιουργία NPE από την συγκεκριμένη δεξαμενή χορηγήσεων. Ποιοι είναι οι λόγοι.

Δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου άνω των 18 δισ. ευρώ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν υπαχθεί στα μέτρα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου (moratoria) και αποτελούν, πλέον, τη μεγάλη προτεραιότητα, προκειμένου να περιορισθεί ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Με βάση τις παρουσιάσεις, που διενήργησαν, μετά τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου, οι συστημικές τράπεζες, ως τα τέλη Μαΐου είχαν υπαχθεί σε moratoria δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου 16,3 δισ. ευρώ. Ένα μήνα μετά το ύψος τους έχει ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ.

Χθες η διοίκηση της Πειραιώς ανακοίνωσε ότι αναστολές δόσεων έχουν λάβει δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου 5 δισ. ευρώ, όταν πριν από ένα μήνα το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν στα 4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχη περίπου εικόνα προκύπτει και από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Η αύξηση αποδίδεται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, σε δύο βασικές πηγές: αφενός στη ροή νέων αιτήσεων, αφετέρου στο γεγονός ότι τον Μάιο εκκρεμούσε η εκκαθάριση αρκετών αιτήσεων. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων έχει ελαττωθεί σημαντικά, αλλά προκύπτουν μεγάλοι εταιρικοί λογαριασμοί που αυξάνουν το ποσό.

Η περίπτωση της ΔΕΗΔΕΗ -4,16% είναι ενδεικτική. Η διοίκησή της αποφάσισε να αναστείλει την καταβολή δύο δόσεων κοινοπρακτικού δανείου, που έχουν καλύψει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, κάνοντας, πιθανώς, χρήση των διατάξεων αναστολής καταβολής δόσεων, ως πληγείσα από την πανδημία.

Υπάρχει, βέβαια, η πρόθεση το ποσό που θα εισπράξει, τους επόμενους μήνες, από την πώληση των senior note ομολογιών της τιτλοποίησης απαιτήσεων σε πρώιμη καθυστέρηση (σ.σ. μικρότερη των 60 ημερών) να διατεθεί προς μερική αποπληρωμή του κοινοπρακτικού.

Η «δεξαμενή» των δανείων σε αναστολή δόσεων ύψους 18 με 19 δισ. ευρώ οριοθετεί την περίμετρο, από την οποία ενδέχεται να προκύψει το μεγαλύτερο μέρος των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs). Για το λόγο αυτό, οι τράπεζες αξιολογούν συνεχώς τα παραπάνω δάνεια και ετοιμάζονται να προσφέρουν λύσεις αναδιάρθρωσης, όπου χρειαστεί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η ρύθμιση κρίνεται βιώσιμη.

Οι τραπεζίτες αισιοδοξούν ότι μόνο μικρό μέρος των παραπάνω δανείων θα μετατραπούν σε NPE, εφόσον δεν χαθεί ολοκληρωτικά η φετινή τουριστική σεζόν και δεν υπάρξει νέο lockdown τους επόμενους μήνες. Η χορηγούμενη ρευστότητα με ή χωρίς κρατική επιδότηση/εγγύηση και οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, οι οποίες θα ενισχυθούν από ενδεχόμενη επικύρωση του σχεδίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, συντηρούν την παραπάνω αισιοδοξία.

Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση των NPE αναμένεται να έχει το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των δόσεων δανείων, με υποθήκη σε πρώτη κατοικία ( στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων) καθώς η φιλοσοφία, η έκταση και η διάρκεια του συμβάλει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στην ενίσχυση της «κουλτούρας» πληρωμών, μέχρις ότου ξεπερασθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.