MY KTEO

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Από το 2021 η μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Η περαιτέρω μείωση έως και 5% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.
Από τις αρχές του Ιουνίου, εφαρμόστηκε η πρώτη, ψηφισμένη μείωση κατά 0,9%, επιμερισμένη σε εργοδότες κι εργαζομένους, ενώ φαίνεται ότι παρά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, το σχέδιο για ταχύτερη μείωση των εισφορών έως και κατά 5% συνολικά, δεν «παγώνει».

Το βασικό κυβερνητικό σενάριο προβλέπει γενναία μείωση από 2% έως και 4,55% των εργοδοτικών εισφορών υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το 2021.

Πάντως το εύρος της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές και ταμειακές προοπτικές της επόμενης χρονιάς.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σε πρόσφατες δηλώσεις του – συνέδεσε τις αποφάσεις με το χρηματοδοτικό «πακέτο» που θα λάβει η χώρα από την Ευρώπη, καθώς και με τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν.

Όλα δείχνουν ότι το ακριβές ύψος αυτής της μείωσης των εισφορών για το 2021 θα ανακοινωθεί από το βήμα της ΔΕΘ από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον Σεπτέμβριο, όταν και θα ξεδιπλωθεί μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός για το νέο Ασφαλιστικό, με την ενίσχυση του 3ου πυλώνα και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις νέες επικουρικές συντάξεις.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αγορά εργασίας καθώς μειώνει το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις και δίνει κίνητρα για προσλήψεις.

Ταυτόχρονα, έρχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο σε παραβατικές συμπεριφορές αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.



www.cnn.gr