MY KTEO

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Πόσοι έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση -Ποια η προθεσμία


Σχεδόν το 50% των φορολογουμένων έχει υποβάλλει έως σήμερα φορολογική δήλωση, παρά το ότι επισήμως απομένουν λιγότερο από 20 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Taxisnet. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δώσει παράταση έως τα τέλη Ιουλίου στην υποβολή των
φορολογικών δηλώσεων, ενώ υπάρχουν σχέδια για καταβολή των αναλογούντων φόρων που θα προκύψουν από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έως σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 2.907.705 φορολογικές δηλώσεις. Από τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 1.652.058 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 56,82 του συνόλου), οι 867.638 είναι χρεωστικές (το 29,84% του συνόλου) και οι 388.009 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 13,34% του συνόλου).

Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 506 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 583 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 97 εκατ. ευρώ περίπου ή 251 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει τη δήλωσή τους θα διαπιστώσουν κάποιες αλλαγές στο Taxisnet. Μια σημαντική αλλαγή της φετινής χρονιάς είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων από μισθούς του ιδιωτικού τομέα προσυμπληρώνεται στις φορολογικές δηλώσεις, με βάση τα στοιχεία, που η ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή της από τις μηνιαίες δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).
Περαιτέρω, οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων ζητείται η συμπλήρωση νέων πεδίων, τα οποία απαιτούνται για τις διασταυρώσεις που διενεργούνται με βάση τις πληροφορίες εισοδημάτων, που λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών στο πλαίσιο εφαρμογής της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας.

Τέλος, από εφέτος, δεν απαιτείται η αναγραφή από τους φορολογουμένους του αριθμού IBAN για την επιστροφή φόρου σε κάθε δήλωση, που υποβάλλουν, καθώς η γνωστοποίηση του λογαριασμού πληρωμών (του αριθμού ΙΒΑΝ) στη φορολογική διοίκηση διενεργείται μέσω ηλεκτρονικής αίτησης του δικαιούχου στο Taxisnet. Πηγή: cnn.gr