MY KTEO

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Πώς ο ΕΦΚΑ έγινε ελλειμματικός

Σε καθρέφτη της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού εξελίσσεται μοιραία ο ΕΦΚΑ, καθώς οι πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμόρφωσε και συνεχίζει να διαμορφώνει στην οικονομία
η πανδημία του Covid-19 αντικατοπτρίζονται στα έσοδα και στις οικονομικές ισορροπίες του ασφαλιστικού γίγαντα.

 Η υστέρηση εσόδων για το πρώτο πεντάμηνο του 2020 φτάνει στο 7,3% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρίστος Χάλαρης. Τον Μάρτιο η υποχώρηση των εσόδων από τη μισθωτή απασχόληση, που είναι ο βασικός αιμοδότης του συστήματος μετά τον κρατικό προϋπολογισμό, έφτασε στο 13% και τον Απρίλιο στο 23% συγκριτικά με το 2019, με αποτέλεσμα το δίμηνο της καραντίνας να εισπραχθούν από τους εργοδότες συνολικά 250 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι.

 Υπάρχουν δύο δομικές διαφορές του φετινού πενταμήνου: το δώρο του Πάσχα είχε καταβληθεί πέρυσι στο πρώτο πεντάμηνο, ενώ φέτος καταβάλλεται αυτήν την εποχή, ενώ παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω του νέου νόμου, υπολείπονται στην πληρωμή έναν μήνα, καθώς τα πρώτα ειδοποιητήρια βγήκαν τον Μάρτιο για τον Ιανουάριο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική.


naftemporiki.gr