MY KTEO

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΚΚΕ Εύβοιας: «Ο λαός της Εύβοιας πληρώνει ήδη βαρύ φόρο από τις "πράσινες" επενδύσεις»


«Ο λαός της Εύβοιας πληρώνει ήδη βαρύ φόρο από τις "πράσινες" επενδύσεις» επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σήμερα Παρασκευή 5 Ιούνη, η Τομεακή Επιτροπή Ευβοίας του ΚΚΕ.

Ανάμεσα στα άλλα, (διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση), υπογραμμίζει ότι «η Νότια Εύβοια έχει μετατραπεί πεδίο εκμετάλλευσης από ελληνικούς και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους της Ενέργειας καθώς στο Δήμο Καρύστου είναι εγκατεστημένες περίπου 700 ανεμογεννήτριες και σχεδιάζεται άμεσα να εγκατασταθούν τουλάχιστον άλλες 100. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων συνοδεύεται από εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, σημαντικές εκσκαφές χωρίς να υπάρχει συνολικό σχέδιο και περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις στην πανίδα, τον υδροφόρο ορίζοντα κλπ. Ταυτόχρονα, προκαλούνται μια σειρά "παράπλευρες" συνέπειες όπως οι δεκατρείς πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2016, από τα ως τότε εναέρια δίκτυα μέσης τάσης, η εγκατάλειψη αιολικών πάρκων που έχει συμπληρωθεί ο χρόνος ζωής τους και η πρόσφατη πτώση ανεμογεννητριών που βρίσκονταν σε λειτουργία».
Σημειώνει επίσης ότι «η επέκταση αιολικών πάρκων σχεδιάζεται τώρα και στην υπόλοιπη Εύβοια, σε περιοχές των Δήμων Κύμης Αλιβερίου, Διρφύων Μεσσαπίων και Ερέτριας. Μάλιστα, στις παραπάνω περιοχές επιδιώκεται η εγκατάσταση στα κατάφυτα όρη της Δίρφυς, των Κοτύλαιων και της Οκτωνιάς, μέσα ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές "Natura". Σχέδια υπάρχουν ακόμη και για πλωτά αιολικά πάρκα στον κόλπο της Κύμης. Στη Σκύρο, οι εγκεκριμένες και υπό έγκριση ανεμογεννήτριες ξεπερνούν τις 300, σε ένα σχετικά μικρό νησί. Η τεράστια εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια αποδεικνύει στην πράξη πως τα μονοπώλια δεν ενδιαφέρονται για το Περιβάλλον και την Υγεία μας, παρά μόνο για τα κέρδη τους. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στο πλαίσιο της πολιτικής "απελευθέρωσης της ενέργειας", πουλούν πανάκριβα το ρεύμα που παράγουν, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται τεχνητά και η τιμή παραγωγής του ρεύματος μέσω λιγνίτη καθώς επιβαρύνεται με πρόστιμα και "τέλη εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα". Ταυτόχρονα, οι ΑΠΕ χρηματοδοτούνται, ανάμεσα στα άλλα και από το τσουχτερό "πράσινο τέλος" (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνει ο λαός στους λογαριασμούς ρεύματος».
«Όλα αυτά οδηγούν στην αντίφαση την ώρα που αυξάνεται ραγδαία η παραγωγή ενέργειας, τα λαϊκά νοικοκυριά να βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια λόγω του διπλασιασμού των λογαριασμών ρεύματος την τελευταία δεκαετία» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως «στο Αλιβέρι η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ συνεχίζει την καρκινογόνα καύση των στερεών αποβλήτων SRF/RDF κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής του Αλιβερίου, βάζοντας σε κίνδυνο εκτός από το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, συνολικά του λαού της περιοχής».
Επίσης σημειώνει ότι «οι επιχειρηματικοί όμιλοι που "μυρίστηκαν" πιο κερδοφόρες επενδύσεις αλλάζουν προσανατολισμό στην παραγωγή τους, μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε άλλους πιο κερδοφόρους κλάδους» όπως η ΤΕΡΝΑ, η πολυεθνική «Schneider Electric» και η ΔΕΗ ενώ, την ίδια στιγμή «που μιλούν για την προστασία του Περιβάλλοντος και την ανάγκη αποτροπής της κλιματικής αλλαγής η Εύβοια, παρά τις αλλεπάλληλες καταστροφές, είναι και φέτος αθωράκιστη από τις πυρκαγιές».
Καταλήγοντας επισημαίνει πως «σε συνδυασμό με τις αναγκαίες διεκδικήσεις για την εξασφάλιση του λαϊκού εισοδήματος και της εργασίας, τώρα πρέπει να δυναμώσει και η διεκδίκηση, η συντονισμένη πάλη για άμεσα μέτρα της προστασίας του Περιβάλλοντος και της Υγείας του λαού».