MY KTEO

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Σίμος Κεδίκογλου: «Κρίσιμο στοίχημα η ενίσχυση της ρευστότητας»


Με το νέο θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση προωθεί τη χρήση εναλλακτικών εργαλείων για την επίτευξη του σκοπού της ενίσχυσης της ρευστότητας, καλύπτοντας το κενό στη χρηματοδότηση επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.  Αυτό επεσήμανε ο Σίμος
Κεδίκογλου στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου: «πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι ενθαρρύνεται ο κάθε πολίτης να πάρει την τύχη του στα χέρια του, γιατί η οικονομική ανέχεια και δυσπραγία αποτελούν αρνητικούς παράγοντες στη λειτουργία της οικονομίας, εφόσον ο απελπισμένος εύκολα μπορεί να παρασυρθεί από  λαϊκιστές κήρυκες απολυταρχικών λύσεων.
Πρόσθεσε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν εξαρχής η οικονομική ανάπτυξη, η παραγωγή πλούτου και η ευρύτερη διανομή του, ωστόσο, δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς συνθήκες της κρίσης της πανδημίας, πλέον, απαιτούνται καινοτόμες λύσεις,   που περιλαμβάνει το εν λόγω σχέδιο νόμου με σημαντικότερο το πλαίσιο που διαμορφώνεται για τις μικροχρηματοδοτήσεις που αφορά περισσότερους,  τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις ατομικές επιχειρήσεις, την ατομική εκπαίδευση για τη βελτίωση της εργασιακής θέσης, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός, ότι με το νέο αυτό πλαίσιο ενθαρρύνεται ο κάθε πολίτης να πάρει την τύχη του στα χέρια του, να μπορεί –όπως είπε- να στήσει τη δική του μικρή επιχείρηση. Στο πνεύμα αυτό ο Σίμος Κεδίκογλου κάλεσε την κυβέρνηση να δώσουν τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα και μάλιστα με καινούργιο τρόπο προσέγγισής του, καθώς ένα από τα διδάγματα των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης είναι ότι πρέπει να αλλάξουν τη δομή της οικονομίας. «Πρέπει τόνισε- με το σχεδιασμό μας να προσανατολίσουμε τις  επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε άλλους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και ένας κατεξοχήν τέτοιος τομέας είναι ο αγροτοδιατροφικός. Πρέπει να βοηθήσουμε στην ανάδειξη του αγρότη-επιχειρηματία, ως οικονομικό, αλλά και κοινωνικό πρότυπο.»
Τέλος, μεταξύ άλλων, ζήτησε να μελετηθεί και να υιοθετηθεί στον κυβερνητικό σχεδιασμό η πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που έχει κεντρικό άξονα τη δημιουργία ενός Ιδιωτικού Φορέα Αγροτικών Εξαγωγών, με συμμετοχή του Δημοσίου μια καινοτόμα Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της συμβολαιακής γεωργίας και θα συγκεντρώνει, θα μεταποιεί και θα εξάγει την αγροτική παραγωγή.
Η ομιλία έχει ως εξής:
«Θα ξεκινήσω με μια μικρή αναφορά στο ζήτημα που –δυστυχώς- κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Και λέω – δυστυχώς- γιατί δεν είναι ευχάριστο, αλλά κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στα όσα αποκαλύπτονται για τη δράση παρακρατικών και παραδικαστικών κυκλωμάτων που έφταναν μέχρι άτομα σε ανώτατες πολιτικές θέσεις.
Τα συναισθήματα ποικίλουν βέβαια ανάλογα με την τοποθέτηση στο πολιτικό φάσμα: από αμηχανία και αισχύνη μέχρι αγανάκτηση και οργή. Το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει έτσι. Πρώτα και κύρια γιατί είναι θέμα Δημοκρατίας, είναι θέμα προστασίας του πολιτεύματός μας. Γιατί διαπιστώθηκε προσπάθεια φαλκίδευσής του πολιτεύματος, αφού υπήρξε προσπάθεια κατάλυσης της διάκρισης των εξουσιών, υπήρξε προσπάθεια ποδηγέτησής της Δικαιοσύνης.
Να περάσουμε λοιπόν στα θέματα της Οικονομίας, που είναι επίσης εξόχως σημαντική στη λειτουργία μιας  Δημοκρατίας. Γιατί η οικονομική ανέχεια και δυσπραγία είναι αρνητικοί παράγοντες στη λειτουργία της. Ο απελπισμένος εύκολα παρασύρεται από λαϊκιστές κήρυκες απολυταρχικών λύσεων. Τα ιστορικά παραδείγματα είναι πολλά.
Η οικονομική ανάπτυξη, η παραγωγή πλούτου και η ευρύτερη διανομή του ήταν εξαρχής προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Τα  αποτελέσματα ήταν γρήγορα και εντυπωσιακά, τόσο σε επίπεδο αριθμών (ενδεικτική η κάθετη πτώση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων), όσο και στους πολίτες με τον δείκτη αισιοδοξίας να ανεβαίνει κατακόρυφα και την ελπίδα να επανέρχεται ως κυρίαρχο συναίσθημα. Στη συνέχεια, όμως, ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού, θέτοντας νέα εμπόδια σε πρωτοφανείς συνθήκες παγκοσμίως.
Και πάλι, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε καλύτερα από τους περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους μας. Τόσο σε υγειονομικό επίπεδο (όπως δείχνει ο βαθμός διασποράς της νόσου), όσο και σε οικονομικό (όπως αποδεικνύει η μικρότερη ύφεση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Μάλιστα τα στοιχεία του ΓΕΜΗ για το άνοιγμα και κλείσιμο επιχειρήσεων στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου δείχνουν, ότι τα πήγαμε καλύτερα από το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, που δεν υπήρχε κορωνοϊός.
Τα προβλήματα, όμως είναι, μεγάλα, οι συνθήκες πρωτοφανείς λόγω και της παγκόσμιας διάστασης της κρίσης και χρειάζονται καινοτόμες λύσεις. Κρίσιμο στοίχημα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και η κυβέρνηση προώθησε τη χρήση επτά εργαλείων για το σκοπό αυτό.
Πρώτο, η επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου. Δεύτερο, οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Τρίτο, η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων σε πληττόμενους κλάδους. Τέταρτο, το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας II. Πέμπτο, το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Έκτο, η επικείμενη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις.
Και έβδομο εργαλείο είναι αυτό που συζητάμε, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις. Ένα πλαίσιο που ξεκίνησε να διαμορφώνει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τελικά δεν το υλοποίησε. Εμείς προχωράμε στη νομοθέτησή του, συμπεριλαμβάνοντας σημαντικές βελτιώσεις, προσθήκες και διορθώσεις. Θα πρέπει να υπογραμμισθεί, ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτή σε προτάσεις της αντιπολίτευσης, καθώς και εμπλεκομένων φορέων. Πρέπει το εργαλείο αυτό να είναι όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται, γιατί αφορά πάρα πολλούς που κινδυνεύουν με περιθωριοποίηση και κοινωνικό αποκλεισμό. Αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις, αφορά την ατομική εκπαίδευση για τη βελτίωση της εργασιακής θέσης, αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έρχεται να καλύψει ένα ευρύτατο χρηματοδοτικό κενό και πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε στην ανάγκη επίτευξης αυτών των στόχων.
Με το νέο αυτό πλαίσιο ενθαρρύνεται ο κάθε πολίτης να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Να μπορεί να στήσει τη δική του μικρή επιχείρηση. Στο πνεύμα αυτό θα ήθελα να καλέσω την κυβέρνηση να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα και μάλιστα με καινούργιο τρόπο προσέγγισής του. Ένα από τα διδάγματα των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τη δομή της οικονομίας μας. Να μη στηρίζεται τόσο πολύ σε ένα πυλώνα, τον τουρισμό, γιατί αποδεικνύεται ότι έτσι είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι. Πρέπει με το σχεδιασμό μας να προσανατολίσουμε τις  επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε άλλους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και ένας κατεξοχήν τέτοιος τομέας είναι ο αγροτοδιατροφικός.
Πρέπει να βοηθήσουμε στην ανάδειξη του αγρότη-επιχειρηματία, ως οικονομικό, αλλά και κοινωνικό πρότυπο. Πρέπει, δηλαδή, να του παρέχουμε τη γεωτεχνική υποστήριξη και την οικονομική πληροφόρηση και τη δυνατότητα χρηματοδότησης, για να παίρνει μετά ο αγρότης τις επιχειρηματικές αποφάσεις με τρόπο που να είναι δυνατή η χρηματοδότησή του.
Στο πνεύμα αυτό θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε και να αξιοποιήσουμε την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς τομέα.
Ζητούμενο πρέπει να είναι η παραγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων εντάσεως τεχνολογίας και όχι απλώς η αύξηση της βασικής πρωτογενούς παραγωγής. Στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του τζίρου συσκευασμένων προϊόντων που παράγονται, μεταποιούνται και εξάγονται. Πετυχημένα παραδείγματα υπάρχουν πολλά σε όλο τον κόσμο. Η Νέα Ζηλανδία παράγει προϊόντα 7δις. Ευρώ και εξάγει προϊόντα 23 δις. Ευρώ, ενώ η Ελλάδα παράγει προϊόντα  αξίας 12 δις. ευρώ και εξάγει μόλις 5 δις Ευρώ. Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ μας κατά 25 δις. Ευρώ αν ακολουθήσουμε τα πετυχημένα παραδείγματα, όπως της Νέας Ζηλανδίας ή της Ολλανδίας και της Δανίας για να μιλήσουμε και για Ευρωπαίους εταίρους μας.  Η πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που έχει κεντρικό άξονα τη δημιουργία ενός Ιδιωτικού Φορέα Αγροτικών Εξαγωγών, με συμμετοχή του Δημοσίου μια καινοτόμα Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της συμβολαιακής γεωργίας και θα συγκεντρώνει, θα μεταποιεί και θα εξάγει την αγροτική παραγωγή, μία πρόταση που είναι  πολλά υποσχόμενη κ. Υπουργέ, αξίζει να μελετηθεί και αξίζει να την υιοθετήσουμε στον κυβερνητικό μας σχεδιασμό.»