MY KTEO

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ο Συνδυασμός Γέφυρας προόδου και ελπίδας για τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας


Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για την Δημοτική Αγορά Χαλκίδας στο Δημοτικό Συμβούλιο ας πούμε και κάποιες αλήθειες.
Τον Σεπτέμβριο του έτους 2014 το ζήτημα της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας
βρισκόταν στο σημείο ΜΗΔΕΝ (0). Δεν είχε αναληφθεί απολύτως καμία πρωτοβουλία και από κανέναν.
Από τον ΣΕΠ 2014 έως τον ΑΥΓ 2019 έγιναν οι παρακάτω ενέργειες, που ο κάθε πολίτης ας κρίνει. Και έγιναν σε μια περίοδο που η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη της χειρότερης Οικονομικής Κρίσης στην σύγχρονη Ιστορία της.
ΣΕΠΤ 2014: Ο δήμαρχος Χαλκιδέων συναντάται με την Υφυπουργό Πολιτισμού για την Εύρεση οριστικής Λύσης στο Θέμα της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (Δ.Α.Χ.)
ΔΕΚ. 2014: Παρουσίαση της πρότασης του Δήμου Χαλκιδέων στην κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ). Προτείνεται ο χαρακτηρισμός της ΔΑΧ ως ΜΝΗΜΕΙΟΥ . Η εισήγηση γίνεται αποδεκτή από τον Υπουργό και η ΔΑΧ χαρακτηρίζεται ως μνημείο τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ του έτους 2015.
Η ΔΑΧ καθαρίζεται για πρώτη φορά και καθαιρούνται όλες οι πρόσθετες κατασκευές υπό την επίβλεψη εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ). Απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 300 τόνοι σκουπίδια.
ΑΝΟΙΞΗ 2015: Ο Δήμος Χαλκιδέων αναθέτει την σύνταξη Προμελέτης σύμφωνα και με τις υποδείξεις του ΥΠΠΟ.
ΔΕΚ 2015: Η Προμελέτη παρουσιάζεται σε Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση (Σημερινή Δημοτική Αρχή), αρνείται την ενημέρωση και αποχωρεί από την Συνεδρίαση.
ΜΑΡΤ 2016 : Η Προμελέτη εγκρίνεται από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ (ΚΣΝΜ).
ΜΑΪΟΣ 2016: Η Δημοτική Αρχή προκηρύσσει Ανοιχτό Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με Θέμα: « Αποκατάσταση, Ανάδειξη, Ανάπτυξη και Λειτουργική Επανένταξη της ΔΑΧ καθώς και Ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς».
ΟΚΤ. – ΝΟΕ 2016: Συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης και ανάδειξη του Α΄ Βραβείου του Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.
ΜΑΡΤ. 2017: Παρουσίαση των τριών (3) πρώτων Βραβείων, σε ειδική εκδήλωση στο Κόκκινο Σπίτι.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017: Προσφυγή του Δημοτικού Συμβούλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινού Αντιδημάρχου Έργων κ. Βασιλ. Γουρνή κατά της διαδικασίας Ανάθεσης των Μελετών. Ακολουθεί 5μηνη καθυστέρηση. (Η σκοπιμότητα της προσφυγής αποσκοπούσε στην καθυστέρηση έναρξης του έργου και σε ενδεχόμενη ακύρωση. Τόσο μεγάλο ενδιαφέρον!!!!!!!!!!!!).
ΔΕΚ 2017: Απορρίπτεται η Προσφυγή και δικαιώνεται ο Δήμος Χαλκιδέων ως προς την νομιμότητα των ενεργειών του.
Υπογράφεται η Σύμβαση με την Κοινοπραξία των Μελετητών για την σύνταξη Οριστικών Μελετών κατασκευής του έργου.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2018 : Συνεδρίαση Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ για να αποφασίσει την έγκριση της οριστικής Μελέτης. Κατατίθεται Αίτημα αναβολής από «Ομάδα Πολιτών» η οποία χαρακτήριζε την Μελέτη ότι ήταν για πέταμα. Προκύπτει νέα καθυστέρηση και απόφαση να διενεργηθεί νέα αυτοψία από κλιμάκιο του ΚΣΝΜ. Κι αυτό το εμπόδιο ξεπεράστηκε παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις διαφόρων προσώπων και φορέων να μην γίνει το έργο.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019: Η οριστική Μελέτη για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας εγκρίθηκε, επί τέλους, μετά από πολλές διαμαρτυρίες του Δημάρχου, της Δημοτικής Αρχής και φορέων της πόλης. (Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας, Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο κλπ).
Αμέσως ξεκίνησαν διαδικασίες σύνταξης της Μελέτης εφαρμογής και των τευχών Δημοπράτησης. Στην συνέχεια ανατέθηκε η Περιβαλλοντολογική μελέτη και βεβαίως εξασφαλίστηκε η Χρηματοδότηση του έργου Προϋπολογισμού 15.000.000 €. (7.000.000 € από τον Δήμο Χαλκιδέων, 3.000.000 € από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και 5.000.000 € με Δάνειο  από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 3ετή περίοδο Χάριτος και χαμηλό επιτόκιο. Το Δάνειο προβλέπεται να αποκληρωθεί από τα έσοδα εκμίσθωσης των καταστημάτων της νέας Δημοτικής Αγοράς.)
    Τελειώνοντας το ενημερωτικό αυτό σημείωμα νοιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος που στην περίφραξη της Δημοτικής Αγοράς  απεικονίζονται τα Αρχιτεκτονικά Σχέδια τα οποία πολεμήθηκαν με πρωτοφανή ένταση, δυστυχώς και από μέλη της σημερινής Δημοτικής Αρχής που μιλούσαν για ΜΑΚΕΤΕΣ και ποτέ επί τέσσερα(4) χρόνια δεν  ψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου καθώς και τον Προϋπολογισμό που περιελάμβαναν την Δημοτική Αγορά.

ΓΕΦΥΡΑ ΠΡΟΟΔΟΥ & ΕΛΠΙΔΑΣ
       Χρήστος Δ. Παγώνης
      τ. Δήμαρχος Χαλκιδέων