MY KTEO

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Η συνταγή της ημέρας: Μουσακάς της μανούλας

Υλικά Συνταγής:
5 φλάσκες μελιτζάνες
4 κολοκύθια
4 πατάτες μεγάλες

ελαιόλαδο για τηγάνισμα
αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά
800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
1/3 φλ. κονιάκ
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την εύκολη μπεσαμέλ
1½ λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ
2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
2 αυγά
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι
πιπέρι
1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο

Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα κιμά
Για τον παραδοσιακό μουσακά με εύκολη μπεσαμέλ, ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ.

Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε ενώ ψήνεται για 1′. Συνεχίζουμε βάζοντας τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και αφήνουμε να αρωματίζουμε τον κιμά για 5-10′, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.

Μετά από 5′ αφαιρούμε τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του. Αφού γίνει ο κιμάς, του προσθέτουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.

Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.

Αραδιάζουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10′-15′ να μισομαλακώσουν. Προσοχή μην τα ξεράνετε. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά λαδώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Για την εύκολη μπεσαμέλ
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά. Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τα δυο αβγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην κρέμα. Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί. Ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον. Ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ στον κιμά.

Σε μεγάλο, βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες. Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.

Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την εύκολη μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 180-200ºC, στις αντιστάσεις, για 50′ περίπου.

Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια. Αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι του μουσακά και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.


argiro.gr