MY KTEO

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Η διαχείριση της πανδημίας και η εικονική πραγματικότητα


Γράφει ο Σταμάτης Βαρδαρός
Με αφορμή πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της πραγματικής οικονομίας και επιχειρώντας μία αποτίμηση της διαχείρισης της πανδημίας το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε ούτε όσα μπορούσε, ούτε όσα έπρεπε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο στο υγειονομικό,
όσο και στο οικονομικό σκέλος.
Στο κομμάτι της υγειονομικής θωράκισης της χώρας, επειδή ακριβώς δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (παραδοσιακά το αντιμετωπίζει επιφυλακτικά, αν όχι εχθρικά) επένδυσε στην ατομική ευθύνη και στον συλλογικό φόβο αξιοποιώντας την προνομιακή της σχέση με τα ΜΜΕ,  εφάρμοσε καθολικό lock down στην οικονομική και κοινωνική ζωή, ανέστειλε την τακτική λειτουργία του ΕΣΥ και προσέλαβε με προσωρινές συμβάσεις εργασίας προσωπικό από το οποίο μόλις το 10% ήταν γιατροί. Την ίδια ώρα δεν προχώρησε στην προκήρυξη ούτε μία μόνιμης θέσης για το ΕΣΥ, ενώ υπήρχε ο σχετικός προγραμματισμός και τα απαιτούμενα κονδύλια.
Στην οικονομία πήρε αισθητά λιγότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., παρουσίασε ως μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων τις αναστολές πληρωμένων των υποχρεώσεων (λες και κάποια στιγμή αυτές δεν θα γίνουν απαιτητές), θεώρησε ότι η τεράστια απώλεια εισοδημάτων θα αναπληρωθεί από την εσπευσμένη επανεκκίνηση του τουρισμού και δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει σοβαρά στην απόλυτα τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», ύψους 13 δις € για στην στήριξη των εισοδημάτων, της εργασίας και των επιχειρήσεων για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Για την ακρίβεια τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξαν ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν, παρά το μαξιλάρι 35 δις που παρέλαβε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019 και από το οποίο επίσημα έχουν διατεθεί «μόνο» τα 10 δις για την ενίσχυση των τραπεζών, μέσω του Σχεδίου «Ηρακλής».
Επίσης λίγο πολύ η διαχείριση της πανδημίας, υγειονομική και οικονομική παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ως ένα μικρό θαύμα, ως άλλο ένα success story που λένε και οι χωριανοί μου στη Δροσιά.
Υπάρχουν όμως και οι αριθμοί. Χθεσινή έρευνα του Ινστιτούτου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) δείχνει ότι:
           περισσότερες από 8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) είχαν τον προηγούμενο μήνα αισθητά μειωμένο τζίρο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, με τον μέσο όρο της μείωσης να φθάνει το 46%.
           περισσότερες από 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε απολύσεις του προσωπικού τους το επόμενο εξάμηνο, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν περισσότερες από 190.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έτους.
           1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για λουκέτο το επόμενο διάστημα.
           περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις,
           ενώ μόλις 4 στις 10 επιχειρήσεις είναι ικανοποιημένες από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξή τους.
Η εικόνα τον Απρίλιο, όπως είχε αποτυπωθεί στην αντίστοιχη έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ ήταν αισθητά ευνοϊκότερη για την Κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας ξενίζει. Βλέπετε το εργαλείο της επικοινωνίας μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό, αλλά όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ιστορία της χώρας, η επίδρασή του είναι βραχυπρόθεσμη. Όταν ο κόσμος βιώνει τα πραγματικά προβλήματα και τις επιπτώσεις στην επιχείρησή του, στην εργασία του, στο εισόδημά του όχι μόνο απορρίπτει την κατευθυνόμενη δημοσιογραφία (αν υπάρχει τέτοια) και το κυρίαρχο αφήγημα των MME, αλλά στρέφεται και απέναντι σε όσους επιμένουν να παίζουν με τη νοημοσύνη του.

Σταμάτης Βαρδαρός
Πολιτικός Επιστήμονας, MSc Κοινωνικής Πολιτικής
πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας