MY KTEO

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Ερώτηση για την απουσία δράσεων πρόληψης πυρκαγιών και την υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών εν μέσω αντιπυρικής περιόδου

Τον κώδωνα του κινδύνου για την απουσία δράσεων πρόληψης πυρκαγιών και την υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών εν μέσω αντιπυρικής περιόδου κρούουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπέβαλλαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  με θέμα: " Υποστελεχωμένες Δασικές Υπηρεσίες, τόσο σε μόνιμο όσο και σε εποχιακό προσωπικό, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου".
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, ενώ διανύουμε ήδη την αντιπυρική περίοδο και ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα έντονος, οι Δασικές Υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες, σε μόνιμο αλλά και σε εποχιακό προσωπικό, καθώς και δεν έχουν υλοποιηθεί κρίσιμα έργα και δράσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, και γενικότερα για την ασφάλεια και την προστασία των δασών που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι απλά δεν ενισχύθηκαν αλλά, ακυρώθηκαν οι δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών και οι δασικές εκτάσεις διατρέχουν σοβαρότατο κίνδυνο την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκεκριμένη πολιτική πρόληψης πυρκαγιών που προέβλεπε τη χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών με 140 εκατ. ευρώ για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την πρόσληψη 550 δασολόγων και δασοπόνων (200 μόνιμες θέσεις που είχαν ενταχθεί στον απαραίτητο προγραμματισμό για το 2019) με εξασφαλισμένη ένταξη της χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον κρατικό προϋπολογισμό. Υλοποιούσε ακόμη ένα ευρύ πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.066 στελέχη στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε όλη την Ελλάδα, με υλοτομίες, καθαρισμούς συσσωρευμένης βιομάζας, διανοίξεις δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων κλπ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ακυρώνουν τις προσλήψεις και απαξιώνουν τις Δασικές Υπηρεσίες, ενώ δεν υλοποιούν κανένα πρόγραμμα, κοινωφελούς εργασίας ή μη για τη δασοπροστασία, απαξιώνοντας επιπρόσθετα το έμπειρο εργατικό προσωπικό και τον διαθέσιμο εξοπλισμό.
Το έργο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, που είναι το σημαντικότερο, αποτελεσματικότερο και το λιγότερο δαπανηρό από τα στάδια πυροπροστασίας, έχει σχεδόν εξαφανιστεί λόγω της απραξίας της κυβέρνησης.
Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η αναμόρφωση των ήδη κυρωμένων δασικών χαρτών, η οποία προβλέφθηκε στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/2020, επιδρά άμεσα στην προστασία των δασικών εκτάσεων καθώς ανοίγει πάλι τη διαδικασία αμφισβήτησης της μορφής τους και παρέχει έρεισμα για νέες προσπάθειες διεκδικήσεων και καταπατήσεων.
Με την ερώτηση και την αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζητούν τέλος, άμεσα, απαντήσεις για την εφαρμογή της πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών, για την απόδοση των πόρων στις Υπηρεσίες, για την υλοποίηση των προγραμματισμένων προσλήψεων στις Δασικές Υπηρεσίες, για την έναρξη προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ στην αντιπυρική προστασία, για την αξιοποίηση της εμπειρίας των εργαζομένων στα προγράμματα αυτά, για την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το χρονοδιάγραμμα κύρωσης των δασικών χαρτών μετά την αναμόρφωσή τους.