MY KTEO

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Απολογισμός επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας (ΔΟΠΠΑΧ)



Κατά το σχολικό έτος 2019-20, 1690 μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας. Ο αριθμός αυτός αφορά τις επισκέψεις σχολείων μέχρι τις 15 Μαρτίου, όπου και ανεστάλη η λειτουργία τους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σημειώνεται
ότι μέχρι το τέλος του σχολικού έτους είχαν ήδη προγραμματίσει την επίσκεψή τους τουλάχιστον άλλοι 813 μαθητές/τριες, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των μαθητών/τριών που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Εστίας, υπό κανονικές συνθήκες θα ανερχόταν τουλάχιστον σε 2.503, παγιώνοντας έτσι την επισκεψιμότητα της Εστίας για 9η συνεχόμενη χρονιά πάνω από 2500 μαθητές και μαθήτριες.
 Συγκεκριμένα:
Κατά το σχολικό έτος 2019-20 και μέχρι τις 15 Μαρτίου 2020
• 1690 μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν το «Κόκκινο Σπίτι» και συμμετείχαν στο καθημερινό πρόγραμμα της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας
• Το σύνολο των παραπάνω συμμετείχε στο πρόγραμμα Αστρονομίας-Αστροφυσικής
• Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραπάνω συμμετείχε και στο πρόγραμμα «Μαθήματα ζωής: Σχολική βία, εκφοβισμός, βελτίωση ανθρωπίνων σχέσεων» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Χαλκίδας.
• Ένα, επίσης, μεγάλο ποσοστό συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ρομποτική, κβαντικοί υπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη: Σύγχρονες προσεγγίσεις και κίνδυνοι»
 • Παρουσίαση του Φαινομένου του Πορθμού του Ευρίπου σε 91 μαθητές/τριες και 20 καθηγητές/τριες από οχτώ διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.
• Στα παιδιά 10 μονοθέσιων δημοτικών απομακρυσμένων σχολείων της χώρας διδάχθηκαν καθημερινά, μαθήματα ειδικότητας μέσω του προγράμματος «ΤηλεΤαξη»
 • 5 σχολεία και 222 μαθητές και μαθήτριες από απομακρυσμένα από την Χαλκίδα σχολεία συμμετείχαν στις τηλε-διαλέξεις μέσω του προγράμματος «ΤηλΕστια».
• Θερμά σχόλια μαθητών/τριών

Ευχαριστίες
 Η πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ. κ. Σοφία Χονδρογιάννη, ο υπεύθυνος οργάνωσης κ. Γιάννης Μαρκόπουλος, ο επιστημονικός υπεύθυνος Δρ. Αντώνιος Αντωνίου και τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας της Εστίας αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν θερμά τους επισκέπτες μαθητές, τους συνοδούς καθηγητές, τους μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στις τηλε-εκπαιδεύσεις, τους καθηγητές που τις διοργάνωσαν καθώς και τους διευθυντές των σχολείων, που στήριξαν το έργο της και, όπως πιστεύουμε, θα συνεχίσουν να το κάνουν και την επόμενη σχολική χρονιά.
Εκφράζουν, επίσης, τις θερμές τους ευχαριστίες:
• Στην Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα για την όπου χρειάστηκε πολύτιμη συμπαράσταση και στήριξή της.
• Στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κκ. Χρυσόστομο, τόσο για την αμέριστη υποστήριξη της Μητροπόλεως στο πρόγραμμα «ΤηλΕστια», όσο και στην ανιδιοτελή βοήθεια και συμπαράστασή του στο γενικότερο έργο της Εστίας.
• Στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κυρία Ελένη Μπενίατα, για την ένθερμη, έμπρακτη και αμέριστη υποστήριξη του έργου της Εστίας.
• Στους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Δημήτριο Κυριτσόπουλο καθώς και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Ζημιανίτη για την, επίσης, αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά τους στο επιτελούμενο έργο της Εστίας.
• Στον καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπύρο Πνευματικό, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής της ίδρυσης της Εστίας και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πρωτεργάτες της λειτουργίας της.
• Στον προϊστάμενο εισαγγελίας Χαλκίδας κ. Δημήτριο Προκοπίου για την συνεργασία μας στο πρόγραμμα «Σχολική βία και εκφοβισμός».
• Στα τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας και κυκλοφορίας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε) για την προβολή του επιτελούμενου έργου της Εστίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται, επίσης, προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δωρεά του, ενέργεια που πηγάζει από το ενδιαφέρον των μελών του για τις καινοτόμες δραστηριότητες στον χώρο της Παιδείας.

Η πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ., ο υπεύθυνος οργάνωσης, ο επιστημονικός υπεύθυνος και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας, αφού ευχαριστήσουν ακόμα μια φορά όλους τους παραπάνω δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν με τρόπο δημιουργικό και καινοτόμο στα επιστημονικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας.

Μια τεράστια απώλεια
 Ακριβώς μερικές ώρες πριν την δημοσίευση του παρόντος απολογισμού η εκπαιδευτική κοινότητα, τα στελέχη της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας και η κοινωνία της Χαλκίδας, και όχι μόνο, συγκλονίστηκε από την είδηση της απώλειας του μέλους της επιστημονικής μας ομάδας Αριστείδη Αράπογλου. Έφυγε ένας πραγματικά σπουδαίος άνθρωπος. Την σπάνια επιστημοσύνη του και την ακαταπόνητη φιλεργία του συνόδευε πάντοτε μια βαθιά αίσθηση υπευθυνότητας και προσήλωσης στο καθήκον, είτε αυτό αφορούσε την επαγγελματική-υπηρεσιακή του ιδιότητα, είτε την παρουσία του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας. Σοβαρός, ευσυνείδητος, αποτελεσματικός και συνάμα γνήσια ανθρώπινος. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα στο να διδάσκει όχι μόνο αυτό που ήξερε και αυτό που μπορούσε αλλά κυρίως αυτό που ήταν. Η παρακαταθήκη του στον τομέα της εκπαιδευτικής Πληροφορικής, και όχι μόνο, είναι σπουδαία. Και εμείς στην Εστία έχουμε χρέος να την διαφυλάξουμε, να την αξιοποιήσουμε και να την συνεχίσουμε. Και θα το κάνουμε.

Για την Εστία Γνώσης Χαλκίδας

Η Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ.
Σοφία Χονδρογιάννη

Ο επιστημονικός υπεύθυνος Αντώνιος Αντωνίου
 Δρ. Αστροφυσικής Παν/μίου Αθηνών
 Τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας
 Αριστείδης Αράπογλου (Master of Science, Master of Education), Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δ.Δ.Ε Εύβοιας (†)
Γιώργος Καρβελάς, Επιμελητής Ανηλίκων
 Άρης Μαυρομμάτης, Καθηγητής Μαθηματικών
 Απόστολος Παπανικολάου, Καθηγητής Μαθηματικών
 Κώστας Χαϊνάς, Δρ. Πληροφορικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαθηματικός