MY KTEO

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Νέα δέσμη προτάσεων των εργαζομένων ΟΑΕΔ


Να αυξηθούν οι δικαιούχοι στον κοινωνικό τουρισμό, να εξαργυρώνουν τμηματικά την επιταγή οι πάροχοι και να γίνουν άμεσα νέες προσλήψεις, ζητά η Αδέσμευτη Φωνή των Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.
Ειδικότερα:

«Ο ρόλος του κοινωνικού τουρισμού εστιάζει στην ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει στην μείωση της εποχικότητας αυξάνοντας την πληρότητα των καταλυμάτων και την μείωση της εποχικής ανεργίας. Το νέο πρόγραμμα του 2020-2021 υπερδιπλασίασε τους δικαιούχους και τριπλασίασε τον προϋπολογισμό του. Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαμε προτείνει τον δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού του αφού είχαμε εγκαίρως προβλέψει ότι αρκετά από τα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν αλλά και όσα ανοίξουν δεν θα έχουν πάνω από 60% πληρότητα. Από τις δημοσιευμένες ειδήσεις μαθαίνουμε ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 210.000, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα υπάρχει νέο ρεκόρ αιτήσεων.
Συνεπώς ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι αυταπόδεικτη κοινωνική ανάγκη να καλύψει περισσότερες από τις 300.000 αιτήσεις που έχει εξαγγείλει και να αυξήσει τα ποσά που πρόκειται να διαθέσει. Εάν θέλουμε να αποδείξουμε σε όλους τους πολίτες ότι σκοπός μας είναι να δώσουμε τα ποσά στην κοινωνία θα πρέπει να βελτιωθούν και οι όροι της πρόσκλησης.

Προτείνουμε:
Να δοθεί η δυνατότητα της τμηματικής εξαργύρωσης της ηλεκτρονικής επιταγής σε περισσότερους από έναν παρόχους έτσι ώστε ο δικαιούχος-ωφελούμενος να έχει τη δυνατότητα να εξαργυρώσει την επιταγή του σε δύο ή και περισσότερα ξενοδοχεία -ενοικιαζόμενα δωμάτια σε διαφορετικές περιοχές και περιόδους αφού πολλοί από τους τουρίστες δεν θα κάνουν διακοπές έξι ημέρες αλλά λιγότερες. Συνεπώς γιατί να μην τους δίνεται η δυνατότητα να εξαργυρώσουν το υπόλοιπο δικαιούμενων ημερών κάποια άλλη χρονική στιγμή μέσα στον χρόνο και να ωφεληθούν επιπλέον και κάποια άλλα ξενοδοχεία αφού η επιταγή είναι πλέον ηλεκτρονική ;
Να καταργηθεί ο περιορισμός που δεν επιτρέπει στον τουρίστα να πάει διακοπές στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα( τ.Νομό). Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πολλοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι άνεργοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εισιτήρια μετακίνησης σε νησιά ή στην ηπειρωτική χώρα με αποτέλεσμα να είναι αποτρεπτικό γι’αυτούς η εξαργύρωση της επιταγής.
Μόλις χθες διαβάσαμε ότι μετά την συνάντηση του ΣΕΤΕ και της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με τον Υπουργό Εργασίας, δόθηκε οδηγία από το Υπουργείο ότι θα πρέπει να αποπληρώνονται τα ξενοδοχεία μέσα σε 30 ημέρες από την κατάθεση των δικαιολογητικών τους. Είναι μια απόφαση που μας βρίσκει σύμφωνους αφού σχετική πρόταση είχαμε καταθέσει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας όσον αφορά την άμεση αποπληρωμή τους.

Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι φέτος στον ΟΑΕΔ , υπηρετούν τουλάχιστον 350 υπάλληλοι λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι αφού απολύθηκαν οι 290 πτυχιούχοι 22-29 ορισμένου χρόνου ενώ αρκετοί μόνιμοι συνάδελφοι συνταξιοδοτήθηκαν ή μετατάχθηκαν. Πώς είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις αναγκαίες προθεσμίες με λιγότερους υπαλλήλους για διπλάσιους δικαιούχους ενώ παράλληλα τρέχουν το νέο κοινωφελές 36.500 προσλήψεων, το κατασκηνωτικό κ.α

Αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του ΟΑΕΔ να προχωρήσει άμεσα σε στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
Τονίζουμε ότι μέχρι το τέλος του 2020 αρκετοί συνάδελφοι προγραμματίζουν να συνταξιοδοτηθούν και το πρόβλημα θα αυξηθεί περαιτέρω ιδιαίτερα στα ΚΠΑ2 των τουριστικών περιοχών και νησιών. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο κύμα εγγραφών ανέργων και έκδοσης αποφάσεων επιδομάτων και οι υπηρεσίες μας θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν σε προθεσμίες με το υφιστάμενο προσωπικό.

Τα μέλη Δ.Σ ΠΑΝΣΥΠΟ,οι Σύνεδροι της Ομοσπονδίας ΠΟΠΟΚΠ και τα μέλη Β Υπηρεσιακού Συμβουλίου

Λιβέρης Κωνσταντίνος, Ασημακόπουλος Ιωάννης, Δημητριάδης Σίμος, Βαγενά Αγγέλα, Σκούρτα Κατερίνα, Καπετανάκη Πλουσία»