MY KTEO

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Η ΕΛΜΕ Εύβοιας για τη συγκρότηση των Λυκειακών Επιτροπών στα εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα

Με αφορμή την επικείμενη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Γ΄ Λυκείου και τη συγκρότηση αυτό το χρονικό διάστημα των Λυκειακών Επιτροπών στα εξεταστικά κέντρα, αλλά και τη στελέχωση των βαθμολογικών κέντρων,
το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας, αφού έλαβε υπόψη τις απόψεις των συναδέλφων, όπως εκφράστηκαν στις Γ.Σ. του κλάδου, επεξεργάστηκε, συνόψισε και επικαιροποίησε τις θέσεις και τα αιτήματα του σχετικά με τις επιτηρήσεις , τη συγκρότηση των επιτροπών και του βαθμολογικού κέντρου στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 27.5.2020, τις εξέφρασε στη συνάντησή του με τον ΔΔΕ Εύβοιας και με την παρούσα επιστολή στον πρόεδρο του Βαθμολογικού Κέντρου, ως εξής:
Α. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει οι θέσεις στο Βαθμολογικό και τις Λυκειακές Επιτροπές πρέπει να στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς, που θα ανανεώνονται κάθε χρόνο κατά ένα ποσοστό 50-60%, και σίγουρα 100% σε βάθος τριετίας, όπου πρέπει να υπάρχει πλήρης ανανέωση του στελεχικού τους δυναμικού. Δεν νοείται κάποιοι συνάδελφοι, να έχουν σχεδόν ισόβια παρουσία σε αυτές τις θέσεις, παρά την αδιαμφισβήτητη ικανότητα και αξιοσύνη τους, όπως δε νοείται κάποιοι άλλοι, ενώ κρίνονται πολύ υπεύθυνοι για επιτηρητές ή βαθμολογητές να μην επιλέγονται ποτέ για το Βαθμολογικό Κέντρο ή τις Λυκειακές Επιτροπές. Οι συνθήκες οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε καθιστούν την ελάχιστη αμοιβή για τη συμμετοχή στις διαδικασίες αυτές, αναγκαία για ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων, συνεπώς, ως σωματείο, έχουμε την άποψη ότι πρέπει να επικρατήσει πνεύμα ανανέωσης των συμμετεχόντων στη διαδικασία, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ισονομία και η ισοπολιτεία και να ελαχιστοποιούνται τα παράπονα για αδιαφανείς διαδικασίες και μεροληπτικές επιλογές.
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε:
• Ανοικτή πρόσκληση και ενημέρωση στα σχολεία για τη συγκρότηση του βαθμολογικού κέντρου-να δίνεται στους/στις συναδέλφους η δυνατότητα αιτήσεων. Ο προϊστάμενος μας ενημέρωσε ότι υπάρχει έως αύριο Πέμπτη 4/6/2020, η δυνατότητα αίτησης στη ΔΙΔΕ για όσους/ες επιθυμούν να πάρουν μέρος
• Προτεραιότητα συμμετοχής όσων δεν συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια και επιθυμούν να συμμετέχουν φέτος
• Ανανέωση του προσωπικού σε ποσοστό τουλάχιστον 50-60% κάθε χρόνο και 100% σε βάθος τριετίας
• Ανανέωση του προσωπικού ειδικά στις θέσεις εκείνες, που έχουν υψηλότερη αμοιβή
• Αντιπροσωπευτικότητα, όσο το δυνατόν, από σχολεία και ειδικότητες
• Να μην επιλέγονται στελέχη της εκπαίδευσης που κατέχουν θέσεις και επιδόματα ευθύνης, ( Σύμβουλοι, Δ/ντές, Υποδ/ντές, Προϊστάμενοι Τμημάτων στη ΔΙΔΕ), εκτός από τις θέσεις που απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις, να μην επιλέγονται αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου και μέλη Δ.Σ.
• Να μην επιλέγονται ταυτόχρονα σύζυγοι εκπαιδευτικοί
• Να μην επιλέγονται συνάδελφοι/ισσες που συμμετέχουν σε άλλες επιτροπές που εμπλέκονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις

Β. ΕΠΙΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Σε ό,τι αφορά τις επιτηρήσεις και τη στελέχωση των Λυκειακών Επιτροπών προτείνουμε:
Α. πλήρης και εκ περιτροπής αξιοποίηση όλων των συναδέλφων και από Γυμνάσια και Λύκεια, εφόσον το επιθυμούν
Β. η στελέχωσή του ειδικού εξεταστικού κέντρου, για τους φυσικώς αδυνάτους, να γίνεται με όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους/ισσες (όχι τους/τις ίδιους/ες με τις προηγούμενες χρονιές), έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι/ες συνάδελφοι/ισσες με περισσότερες από μία επιτηρήσεις.
Γ. την απαλλαγή των εκπαιδευτικών που θα οριστούν βαθμολογητές/τριες στο βαθμολογικό κέντρο από την υποχρέωση των επιτηρήσεων, εφόσον το επιθυμούν και εφόσον οι αυξημένες ανα΄γκες φέτος , το επιτρέψουν (ο προϊστάμενος δεσμεύτηκε να το δει)
Δ. τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από την πλευρά της ΔΙΔΕ Εύβοιας ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη πληρωμή όλων όσοι θα εμπλακούν στη διαδικασία των εξετάσεων, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν φέτος στη στελέχωση το σχετικού τμήματος
Ε. Παρακαλούμε τους συναδέλφους/ισσες που διαπιστώσουν φαινόμενα, αποκλεισμού, αδιαφάνειας ή μεροληπτικής συμπεριφοράς κατά τη διαδικασία συγκρότησης όλων των παραπάνω, να απευθύνονται στο σωματείο.
Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας
Η πρόεδρος Η γεν. γραμματέας
Νίκα Χαρά Γωγώ Μοσχολιού