MY KTEO

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Η συνταγή της ημέρας: Πέρκα στο φούρνο

Υλικά Συνταγής:
1 κιλό πέρκα (φιλέτα πέρκας)
6 πατάτες
το χυμό από 2 μέτρια λεμόνια

2-3 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη (ή λίγη αποξηραμένη ρίγανη)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
Προαιρετικά
μία ντομάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη σε φέτες

Εκτέλεση:
Για τη λεμονάτη πέρκα στο φούρνο με πατάτες, στεγνώνουμε πρώτα καλά το κάθε φιλέτο πέρκας σε απορροφητικό χαρτί. Τα βάζουμε σε πιάτο, τα τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα σκεπάζουμε και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τα ψήσουμε.

Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε σε φέτες του 1 εκατ. και τις βάζουμε σε ταψί. Τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε τις πατάτες και τις απλώνουμε σε μια στρώση. Τις περιχύνουμε με 1 φλ. νερό.

Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 45′ να μαλακώσουν. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, ελέγχουμε αν ψήθηκαν οι πατατες. Ακουμπάμε τα φιλέτα πέρκας πάνω στις πατάτες. Σκεπάζουμε με φέτες λεμονιού τα φιλέτα. Ψήνουμε για 10′ επιπλέον.

Σερβίρουμε την πέρκα με τις πατάτες όσο το ψάρι είναι ακόμα ζεστό και ζουμερό. Συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής ή βραστά χόρτα και ζεστό ψωμί.

Μυστικά για τη λεμονάτη πέρκα στο φούρνο με πατάτες
-Όσο ψήνονται οι πατάτες ελέγχουμε τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Οι πατάτες στο τέλος πρέπει να μείνουν σχεδόν μόνο με το λάδι τους.
-Η πέρκα όπως και όλα τα φιλέτα ψάρι πρέπει να σερβιριστούν αμέσως γιατί όσο μένουν στεγνώνουν.
-Μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό το φαγητό μαζί με τις πατάτες 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και μερικά ντοματίνια κομμένα στη μέση, ή μια ντομάτα στην εποχή της κομμένη σε φέτες. Είναι μια νόστιμη καλοκαιρινή εκδοχή του.
-Ραντίστε με λίγο ωμό ελαιόλαδο το ψάρι την ώρα που σερβίρετε.
-Με ή χωρίς ντομάτα είναι πεντανόστιμο πιάτο. Αν αποφασίσετε να βάλε ντομάτα κόψτε την σε φέτες και κάνετε στρώση πάνω στις πατάτες. Όμως και σκέτο στη λευκή εκδοχή του είναι εξαιρετικό φαγητό.
-Μη διστάσετε να προσθέσετε οποιοδήποτε λαχανικό έχετε, όπως πιπεριές, ντομάτα, κρεμμύδι, κολοκυθάκια και χόρτα εποχής σε αυτό το υπέροχο φαγητό. Απλά κόψτε τα και ψήστε τα μαζί με τις πατάτες από την αρχή.


argiro.gr