MY KTEO

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Αποχή λογιστών από υποβολή δηλώσεων & συμπλήρωση στοιχείων


Κλείνουν τους υπολογιστές και κατεβάζουν μολύβια για 24 ώρες οι λογιστές, καθώς αύριο θα απέχουν από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ή συμπλήρωση στοιχείων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Με την κίνηση αυτή, οι λογιστές διαμαρτύρονται για τον τεράστιο όγκο δουλειάς που καλούνται να καλύψουν, «τις εγκυκλίους που δημοσιεύονται βράδυ Σαββάτου, τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που ανοίγουν Κυριακή και για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».

Οι λογιστές δηλώνουν ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής και ζητούν την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου με μεταφορά της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Η Κυβέρνηση αν και έχει πλήρη συναίσθηση της δύσκολης πραγματικότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι και οι λογιστές τους, ωστόσο δεν υιοθετεί τα αιτήματα των φοροτεχνικών.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα υλοποιήσει μέτρα, όπως:

-Θέσπιση 12 άτοκων δόσεων ή 24 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο για όλες τις φορολογικές οφειλές, φυσικών και νομικών προσώπων, από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο οι οποίες τελούν σε αναστολή.

-Εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 5 μηνιαίες, που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
-Εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

-Εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 6 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.