MY KTEO

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Περιοδεία Γιώργου Μαρίνου στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου


 Περιοδεία σε δομές Υγείας και εργοστάσια στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου, πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη και τις διεκδικήσεις τους για Υγεία και

εργασία στα επίπεδα των σημερινών αναγκών και δυνατοτήτων.









Η περιοδεία ξεκίνησε από το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, όπου μέσα από τις συζητήσεις με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προέκυψε ότι οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών υγείας στο λαό της περιοχής όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά αντίθετα περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο.

Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, μιας περιοχής με βαριά βιομηχανία και αρκετά μεγάλο αριθμό πληθυσμού, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για υπερηχογράφημα, καθώς η συσκευή υπερήχου είναι χαλασμένη εδώ και μήνες. Μάλιστα, το πεπαλαιωμένο μηχάνημα είχε επισκευαστεί πριν από ένα χρόνο περίπου μετά από παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή και το υπουργείο Υγείας για να χαλάσει ξανά λίγες ημέρες αργότερα και να παραμείνει από τότε σε αυτή την κατάσταση.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό δεν αφορούν ωστόσο μόνο το μηχάνημα του υπερήχου, καθώς το σύνολο σχεδόν των μηχανημάτων είναι παλαιωμένα δυσχεραίνοντας το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο πρόβλημα των παλαιωμένο μηχανημάτων έρχονται να προστεθούν οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης των τελευταίων ετών δεν καλύφθηκαν από νέες προσλήψεις. Η κατάσταση να επιδεινώνεται από μετακινήσεις γιατρών για την κάλυψη κενών και εφημεριών στο νοσοκομείο Χαλκίδας ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει έλλειψη ακόμη και σε καθαρίστρια.

«Η κατάσταση είναι ίδια με πριν την έξαρση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, χωρίς προσλήψεις γιατρών και μόνιμου προσωπικού. Δίνουν χρήματα σε μεγαλοεπιχειρηματίες και δεν νοιάζονται για την υγεία του λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαρίνος και σημείωσε ότι «η πανδημία του κορονοϊού και η κατάρρευση των συστημάτων Υγείας σε κράτη με ισχυρές οικονομίες δείχνει ξεκάθαρα τη βαρβαρότητα και τη σαπίλα του καπιταλισμού».
Σε εργοστάσια της περιοχής

Επόμενος σταθμός της περιοδείας ήταν τα εργοστάσια μετάλλου «ΒΙΔΟΜΕΤ» και «ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ», όπου ο Γιώργος Μαρίνος, συνομιλώντας με εργαζόμενους, στάθηκε αρχικά στην κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου και την αδυναμία του να προσφέρει υπηρεσίες Υγείας στους εργαζόμενους περιοχής και στις οικογένειές τους.

Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να προστατέψει την υγεία του λαού, αξιοποιεί την πανδημία του κορονοϊού για να εντείνει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, για να μειώσει μισθούς, να ικανοποιήσει επιδιώξεις της εργοδοσίας για βάθεμα της εκμετάλλευσης και περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων με εφαρμογή μέτρων, όπως η εκ περιτροπής εργασία, αλλά και για να αποτρέψει τις αγωνιστικές τους διεκδικήσεις με μέτρα όπως ο περιορισμός των διαδηλώσεων. Σημείωσε επίσης ότι τα δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοθούν για τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων σε κλάδους όπως ο Τουρισμός και Επισιτισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ψηφιακή τεχνολογία.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο κλαδικό σωματείο Μετάλλου της περιοχής τους και να παλέψουν ώστε να μην πληρώσουν ξανά την κρίση του καπιταλισμού, ενός σάπιου συστήματος που γεννά κρίσεις, ανεργία, πολέμους. Τόνισε μάλιστα ότι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ, που νοιάζονται μόνο για το πώς θα ικανοποιήσουν τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και το πώς θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών κρατών, φέρνοντας μάλιστα για παράδειγμα τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο, αλλά και τις φανερές και κρυφές συνομιλίες των δύο κομμάτων με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ.

Κάλεσε επίσης τους εργαζομένους να κάνουν το βήμα και να στηρίξουν το ΚΚΕ, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία και τον πλούτο που παράγουν. Τόνισε επίσης το πόσο επίκαιρος και αναγκαίος είναι σήμερα σοσιαλισμός, που όσο και αν συκοφαντήθηκε και παρά τα όποια λάθη έγιναν, κατάφερε να εξαλείψει την ανεργία, να προσφέρει υψηλό επίπεδο Υγείας και Παιδείας, σε αντίθεση με τον καπιταλισμό που έφτασε σε τέτοιο σημείο σαπίλας και βαρβαρότητας όπου μια οικογένεια εργαζομένων δεν μπορεί να ζήσει και να καλύψει τις βασικές της ανάγκες, όπου οι νέοι τσακίζονται από την ανεργία και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
Στο Νοσοκομείο Κύμης

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Κύμης, όπου μέσα από τη συνάντηση με το Σωματείο εργαζομένων, αναδείχθηκε το πώς η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού με «μπαλώματα» και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Προέκυψε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να ενισχύσει τα μεγάλα νοσοκομεία με μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία, χωρίς προσλήψεις προσωπικού, τακτική που συνεχίζεται ακόμη. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ακόμη και οι εξαγγελίες για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας βασίζονται σε «μπαλώματα» εκ των έσω και μετακινήσεις προσωπικού, όπως η κίνηση να μετακινηθεί ιατρικό προσωπικό από το νοσοκομείο της Κύμης στο Κέντρο Υγείας Σκύρου, όπου μετά την αντίδραση του σωματείου γίνονται προσπάθειες για μετακίνηση γιατρών από τα τοπικά περιφερειακά ιατρεία, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την πρωτοβάθμια Υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Μαρίνος ανέφερε προς τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο της Κύμης ότι η υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επιπτώσεις της οποίας φάνηκαν ξεκάθαρα με την πανδημία του κορονοϊού και την κατάρρευση των συστημάτων Υγείας στα κράτη με ισχυρές οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και αλλού. Σημείωσε επίσης ότι στόχος είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να μην υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία μηχανήματα όπως μαγνητικός τομογράφος να θησαυρίζουν τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Επίσης αναφέρθηκε στις θέσεις και τον αγώνα που δίνει το ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, την τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες για την ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα κάλεσε τους εργαζόμενους να διατηρήσουν την ενότητα στο σωματείο τους και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους όσο και την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του λαού.