MY KTEO

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Παρέμβαση Θ.Ζεμπίλη για την μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ Χαλκίδας


Την ανάγκη της άμεσης μετεγκατάστασης της μονάδας του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών(ΟΚΑΝΑ) Χαλκίδας, που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης και επί της οδού Τσιριγώτη,  ανέδειξε ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης με Ερώτηση(αρ. 7435) που κατέθεσε
προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια. Ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε την πολύ κακή κατάσταση του σημερινού κτιρίου του ΟΚΑΝΑ και την έλλειψη επαρκούς χώρου, με αποτέλεσμα τα ουσιοεξαρτημένα άτομα να συγκεντρώνονται και να περιμένουν στον δρόμο, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις υγειονομικοί κανόνες. Παράλληλα, επισήμανε ότι υπάρχει έτοιμη και ενδεδειγμένη λύση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, καθώς η μονάδα του ΟΚΑΝΑ Χαλκίδας μπορεί να στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του νέου Νοσοκομείου, όπου παρέχεται επάρκεια χώρου και πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Αναλυτικά, η Ερώτηση του κ. Ζεμπίλη έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Μετά την οριστική έγκριση του χρονοδιαγράμματος από την διοίκηση της 5η Υγειονομικής Περιφέρειας, το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ένα μεγάλο έργο ζωτικής σημασίας για όλη την Εύβοια, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Το νέο και σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα μπορεί να φιλοξενήσει και μια επιπλέον μονάδα θεραπείας, ύψιστης σπουδαιότητας, που αντιμετωπίζει σήμερα πολλά και μεγάλα στεγαστικά προβλήματα. Αναφέρομαι στην Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης(ΜΟΘΕ)Χαλκίδας, που ανήκει στον ΟΚΑΝΑ, η οποία στεγάζεται στην οδό Τσιριγώτη, ένα   κάθετο στενάκι στον εμπορικότερο πεζόδρομο της Χαλκίδας, την οδό Αβάντων. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει σοβαρό στεγαστικό ζήτημα με την συγκεκριμένη Μονάδα, καθώς επικρατούν άθλιες συνθήκες στο κτίριο που βρίσκεται σήμερα, ενώ δεν υπάρχει και χώρος υποδοχής, με τα ουσιοεξαρτημένα άτομα να περιμένουν στον δρόμο, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητοι υγειονομικοί κανόνες.
Παράλληλα, εξαιτίας επιτηδείων που εκμεταλλεύονται την εξάρτηση των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία, έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν φαινόμενα εγκληματικών δράσεων, όπως εμπόριο ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής. Και όλα αυτά στον σκληρό πυρήνα του εμπορικού κέντρου της πόλης.
Οφείλουμε λοιπόν να αφουγκραστούμε τις δίκαιες αυτές διαμαρτυρίες, αλλά και να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τις ανάγκες των υπαλλήλων της Μονάδας και των ανθρώπων που λαμβάνουν θεραπεία και να επιδιώξουμε την μετεγκατάσταση της ΜΟΘΕ Χαλκίδας το ταχύτερο δυνατό. Καθώς, λοιπόν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου Νοσοκομείου παρέχουν  την δυνατότητα χώρου και πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, θεωρώ ότι παρουσιάζεται κατάλληλη και ενδεδειγμένη λύση για να επιλυθεί και το ζήτημα αυτό.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση μεταφορά της ΜΟΘΕ Χαλκίδας από το κέντρο της πόλης και την στέγασή της σε κατάλληλο χώρο στο κτιριακό συγκρότημα του Νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας;