Evia Top: Η συζήτηση για το σεξ με παιδιά σχολικής ηλικίας

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020

Η συζήτηση για το σεξ με παιδιά σχολικής ηλικίας

Η σεξουαλική εκπαίδευση δεν εξαντλείται σε μια συζήτηση που πληροί με ακρίβεια τις κατευθυντήριες οδηγίες των ειδικών.
Οι γονείς οφείλουν να αξιοποιούν τα στοιχεία που τους δίνει το παιδί αναφορικά με το τι θέλει να μάθει και πότε. Η σεξουαλική εκπαίδευση συχνά ξεκινά με μαθήματα απλής ανατομίας κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας. Κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων όμως, το παιδί είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το σεξ. Πολλές φορές ο γονέας αιφνιδιάζεται και δεν είναι σίγουρος για το ποια απάντηση είναι καλύτερο να δώσει.

Πρώτα από όλα καλό είναι να είναι προετοιμασμένος. Τα παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας συνήθως ικανοποιούνται με ευρείες αφηρημένες απαντήσεις σε ερωτήσεις για παράδειγμα σχετικά με την προέλευση των μωρών. Τα παιδιά όμως σχολικής ηλικίας τείνουν να κάνουν πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις που εστιάζονται στη σύνδεση της σεξουαλικότητας με την τεκνοποίηση. Καθώς οι ερωτήσεις του παιδιού γίνονται πιο σύνθετες κι ενδεχομένως συνοδεύονται από μεγαλύτερη ντροπή κι αμηχανία, αυτό μπορεί να στραφεί για απαντήσεις στο φιλικό του περιβάλλον.

Όταν το παιδί σχολικής ηλικίας λοιπόν ρωτήσει τον γονέα σχετικά με το σεξ, αυτός οφείλει πρώτα να διερευνήσει τι γνωρίζει ήδη, έτσι ώστε πρώτα να διορθώσει τις λανθασμένες πεποιθήσεις και μετά να προσφέρει νέες πληροφορίες σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να μη γελά με τις ερωτήσεις του παιδιού καθώς και να αναφέρεται στη σεξουαλική ανατομία με τη χρήση των κανονικών ονομάτων, έτσι ώστε να μη δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχουν μέρη στο σώμα για τα οποία δεν κάνει να συζητάει κάποιος.

Στην ερώτηση, για παράδειγμα, «τι είναι στύση;», μπορεί να απαντήσει ότι το πέος είναι συνήθως μαλακό, αλλά κάποιες φορές σκληραίνει και σηκώνεται από το υπόλοιπο σώμα, μια κατάσταση η οποία ονομάζεται στύση. Μπορεί επίσης να προσθέσει ότι η στύση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου ή όταν το πέος αγγίζεται. Ενδεχομένως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή ο γονέας να κάνει λόγο και για την ονείρωξη.

Στην ερώτηση τι είναι περίοδος, ο γονέας μπορεί να απαντήσει ότι η έναρξη της περιόδου σημαίνει ότι το σώμα του κοριτσιού είναι αρκετά ώριμο πια για να μείνει έγκυος. Μπορεί να εξηγήσει ότι η περίοδος είναι και σημαντική φάση του αναπαραγωγικού κύκλου καθώς και να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή τις ημέρες της εμμηνορρυσίας.

Εάν το παιδί ρωτήσει πώς δύο άνθρωποι κάνουν σεξ, η καλύτερη απάντηση είναι η ειλικρινής, αυτή που εστιάζεται στην απλή μηχανική της πράξης. Ο γονέας μπορεί, δηλαδή, να απαντήσει ότι ο άνδρας βάζει το πέος του μέσα στον κόλπο της γυναίκας. Ένα εικονογραφημένο βιβλίο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να καταλάβει. Στην ερώτηση αν δύο κορίτσια ή δύο αγόρια μπορούν να κάνουν σεξ μεταξύ τους, η απάντηση είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι σεξουαλικών σχέσεων που περιλαμβάνουν και τις σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου. Στη συνέχεια ο γονέας πρέπει να είναι διαθέσιμος να απαντήσει συγκεκριμένες ερωτήσεις που μπορεί να έχει το παιδί σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Σε γενικές γραμμές είναι καλό να δίνονται σύντομες απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του παιδιού.

Όταν το παιδί ρωτήσει σχετικά με τον αυνανισμό, ο γονέας απαντά πως ο αυνανισμός συμβαίνει όταν το αγόρι τρίβει το πέος του και το κορίτσι την κλειτορίδα του. Στο σημείο αυτό οφείλει να σημειώσει ότι ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική αλλά αποκλειστικά ιδιωτική πρακτική. Ακόμα κι αν οι γονείς νιώθουν άβολα, είναι σημαντικό να μην αποφύγουν τη συζήτηση, γιατί έτσι θέτουν τις σωστές βάσεις για τις συζητήσεις των επομένων ετών. Όποτε διστάζουν, καλό είναι να σκέφτονται αν προτιμούν η σεξουαλική εκπαίδευση του παιδιού τους να γίνει από τους ιδίους ή από τους φίλους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ιδιαίτερα στις ηλικίες 8-12 τα παιδιά ανησυχούν εάν είναι φυσιολογικά και πιο συγκεκριμένα ανησυχούν για το μέγεθος και τη συμμετρία του πέους, των όρχεων ή των μαστών. Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά τι συμβαίνει κατά την έναρξη της ήβης στα αγόρια και στα κορίτσια, και να τονίσουν ότι δεν ωριμάζουν όλα τα σώματα την ίδια χρονική στιγμή. Σε άλλα παιδιά η ήβη ξεκινά πιο νωρίς, σε άλλα αργότερα, σε άλλα οι αλλαγές συμβαίνουν γρήγορα, σε άλλα αργά, αλλά στο τέλος όλοι ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους. Στο σημείο αυτό είναι συχνά ωφέλιμο οι γονείς να μοιραστούν τις δικές τους εμπορίες, ιδιαίτερα εάν κάποτε είχαν τις ίδιες ανησυχίες.

Πηγή: mayoclinic