MY KTEO

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Όχι στην μονάδα παραγωγής και καύσης βιοαερίου από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Κοινότητα Αφρατίου

Στα κάγκελα είναι οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Αφρατίου με το ενδεχόμενο στην περιοχή τους να κατασκευαστεί μονάδα παραγωγής βιοαερίου και συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με καύση βιοαερίου.
Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Χαλκιδέων και ένα από τα θέματα ήταν: «Περί γνωμοδότησης για έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) μονάδας παραγωγής βιοαερίου και συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με καύση βιοαερίου ισχύος 0,999MW από τη “Β4 ENERGY ΙΚΕ” στη θέση “Πλατύρεμα” του Δήμου Χαλκιδέων  εντός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Αφρατίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας Αφρατίου Παναγιώτη Ζαχαριά, στο eviatop, η τοπική κοινωνία αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αυτό. Ενώ  χθες το απόγευμα συνεδρίασε το συμβούλιο της Τ.Κ., παρουσία του Αντιδημάρχου Ληλαντίων Δημήτρη Σέρρα και του Αντιδημάρχου Τουρισμού και Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Γιάννη Νέζη, κατά την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η αρνητική θέση της στο ενδεχόμενο λειτουργίας της ως άνω μονάδας παραγωγής βιοαερίου και συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με καύση βιοαερίου. Αν και γνωμοδοτική η απόφαση αυτή έχει τη δική της βαρύτητα αφού εκφράζει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviatop και η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Χαλκιδέων είναι αρνητική και συντάσσεται με τη θέληση της τοπικής κοινωνίας. Εδώ να σημειωθεί ότι η απόφαση του Δήμου Χαλκιδέων δεν είναι δεσμευτική, αλλά γνωμοδοτική. Η οριστική απόφαση ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στο ίδιο πνεύμα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Χαλκιδέων αποφάσισε για το θέμα: «Περί γνωμοδότησης για έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)” VEN Engineering Μ.Ε.Π.Ε.”  στην περιοχή “Μνήμα Κατή” στη Δ.Ε. Αυλίδας του Δήμου Χαλκιδέων Π.Ε. Ευβοίας» να γνωμοδοτήσει αρνητικά.