MY KTEO

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Γ.Ν Χαλκίδας: Περισσότερη ουσία, λιγότερη επικοινωνία


Η αναβάθμιση της παρουσίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Εύβοια αποτελεί δομικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες τις φάσεις της πολιτικής του παρουσίας, είτε στο διάστημα της κυβερνητικής του θητείας, είτε από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ένα σημαντικό βήμα για αυτή την
αναβάθμιση είναι η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, το οποίο αν και έχει ολοκληρωθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, τελεί υπό αναμονή ολοκλήρωσης των περίφημων συνοδών έργων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, οδική πρόσβαση). Συνοδά έργα, τα οποία οι αρχικοί «εμπνευστές» του έργου είχαν «αμελήσει» να συμπεριλάβουν στον σχεδιασμό και στον προϋπολογισμό του έργου. Είναι γνωστό ότι κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια το έργο κόλλησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και η ολοκλήρωσή του έγινε εφικτή, όταν το 2017 υπάχθηκε με απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως «μεγάλο έργο» εκ νέου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και ειδικότερα στο ΠΕΠ Στερεάς. Η κωλυσιεργία ωστόσο στην διενέργεια του διαγωνισμού για τα συνοδά έργα από την Περιφέρεια Στερεάς καθυστέρησαν σημαντικά την παράδοση του έργου στην τοπική κοινωνία.
Σήμερα το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας οδεύει προς ολοκλήρωση, ενώ προγραμματίζονται και τα σχετικά εγκαίνια με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο. Την ίδια ώρα βασικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την ασφαλή λειτουργία του νέου Νοσοκομείου δεν έχουν εκπληρωθεί. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι:
 1) η ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού και των ορίων δαπανών του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας,
2) η προκήρυξη όλων των κενών οργανικών (μόνιμων) θέσεων γιατρών που προβλέπονται στον υφιστάμενο Οργανισμό του ΓΝ Χαλκίδας,
3) η τροποποίηση του Οργανισμού του ΓΝ Χαλκίδας (με σημαντική αύξηση των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων), αποτυπώνοντας την ενισχυμένη λειτουργία υφιστάμενων κλινικών και τμημάτων, την υποστήριξη νέων υπηρεσιών (λειτουργία μαγνητικού τομογράφου), καθώς και την πρόβλεψη για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (π.χ. αιμοδυναμικό εργαστήριο, γραμμικός επιταχυντής για ακτινοθεραπείες κ.α.).
Αν σε όλα αυτά προστεθεί η αναστολή πραγματοποίησης τακτικών χειρουργείων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων καταλαβαίνει κανείς ότι για την Κυβέρνηση  οι ουσιαστικές και μόνιμες παρεμβάσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ και ειδικότερα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας μπορούν να περιμένουν. Για την ώρα θα αρκεστούμε στα χειροκροτήματα και στις κορδέλες.