MY KTEO

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Την ανάγκη στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων τόνισε ο Μίλτος Χατζηγιανννάκης, τοποθετούμενος στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις.


Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο παράδειγμα των μικροχρηματοδότησεων στο εξωτερικό, το οποίο έχει δώσει βαθειές ανάσες στο σύνολο των μικρών επιχειρήσεων, κυρίως όμως
στις νεοφυείς (startups) επιχειρήσεις. Όπως σημείωσε, η διαφορά της Ελλάδας με ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες συνίσταται στο γεγονός ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται καμία δικλείδα ασφαλείας, ώστε οι μικρές και οι καινούργιες επιχειρήσεις να μην επιβαρύνονται με τόκους στους οποίους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Παρότι λοιπόν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί αυτό το είδος της επιχειρηματικότητας, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, αυτό που στην πράξη θα συμβεί με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι δυστυχώς η πολύ μεγάλη λόγω του υπέρογκου επιτοκίου δυσκολία των μικρών και των νεοφυών επιχειρήσεων να χρηματοδοτηθούν.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ, των μόνιμων κατοίκων των νησιών της ελληνικής επικράτειας, τα οποία έχουν πληθυσμό κάτω από 1000 κατοίκους, και στην άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να την υιοθετήσει, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης υποστήριξε ότι το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τη ΝΔ να χαρακτηρίζει τότε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης "παροχολογία". Η κυβέρνηση της ΝΔ προέβλεψε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες ιδιοκτησίες, ακόμα και άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Ο βουλευτής του νομού Ευβοίας αναρωτήθηκε ποιος είναι πραγματικά κερδισμένος, ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου 70 τ.μ. στο Περιστέρι ή στον Εύοσμο, που και στις δύο περιπτώσεις διατηρεί τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 100 ευρώ, ή αντίθετα ο ιδιοκτήτης μιας βίλας 250 τ.μ. στην Εκάλη, που με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας καλείται να πληρώσει σχεδόν 700 ευρώ λιγότερα.