MY KTEO

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Τελειώνουν τα μηδενικά ενοίκια-Πότε θα πληρωθεί ο Απρίλιος

Με τη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων, η υποχρεωτική απαλλαγή πληττόμενων επιχειρήσεων από την καταβολή ενοικίου οδεύει στο τέλος της. Ο Ιούνιος θα είναι ο τελευταίος μήνας

εφαρμογής του μέτρου σε λιγοστές επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε ότι τα μηδενικά ενοίκια θα ισχύσουν μόνο για στοχευμένες περιπτώσεις τον Ιούνιο. Το μέτρο, πιθανότατα, θα καταργηθεί πλήρως τον Ιούλιο.

Επίσης, ο Χρ. Σταϊκούρας έκανε γνωστό ότι σήμερα (28/5) θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις απώλειες ενοικίων του Απριλίου (σ.σ. το 80% του μισθώματος που δεν εισέπραξαν).

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να συμφωνήσουν σε μειώσεις ενοικίου με επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Ο σχεδιασμός προβλέπει την παροχή φοροελαφρύνσεων στους ιδιοκτήτες που θα μειώσουν οικειοθελώς κατά 30% τουλάχιστον το ενοίκιο. Η έκπτωση φόρου επί του αρχικού μισθώματος θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. Το μέτρο είχε θεσπιστεί και τον περασμένο Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο ουσιαστικά αποτελέσματα. 

Υπενθυμίζεται, ότι χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις κατηγορίες πληττόμενων επιχειρήσεων που δικαιούνται απαλλαγή ενοικίου τον Μάϊο. Πρόκειται για μόνο 116 ΚΑΔ  όταν ο αντίστοιχος αριθμός τους προηγούμενους μήνες, ξεπερνούσε τους 500.

Σύμφωνα με την απόφαση, μηδενικά ενοίκια προβλέπονται τον τρέχοντα μήνα για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών.

Μείωση  ενοικίου κατά 40% δικαιούνται επίσης τον Μάϊο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας.