MY KTEO

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Θ. Ζεμπίλης: Η καθεστωτική νοοτροπία υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς(video)


Κατά την διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης στηλίτευσε τις καθεστωτικές συμπεριφορές μελών της προηγούμενης κυβέρνησης και την δράση αδίστακτων παρακρατικών μηχανισμών που απεργάζονταν την άλωση του κράτους και τον έλεγχο
κρίσιμων αρμών της εξουσίας.  Η αήθης αυτή θεσμική επίθεση έθεσε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η οποία θα πρέπει να επιληφθεί της δυσώδους αυτής υπόθεσης, όπως ανέφερε ο βουλευτής, ώστε να μην δηλητηριάζεται περαιτέρω ο δημόσιος βίος της χώρας, σε μια χρονική στιγμή μεγάλων προκλήσεων.
Έτσι, μετά την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η  οικονομία θα πρέπει να ανακάμψει και η κοινωνία να σταθεί όρθια.  Σύμφωνα με τον κ. Ζεμπίλη, η διαφανής και αποτελεσματική απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων αποτελεί αναμφίβολα μια μοναδική ευκαιρία για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς της οικονομίας, την  ενεργειακή πολιτική, την δημόσια διοίκηση και την δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να επιφέρει βαθιές και ριζικές τομές στο δικαστικό σύστημα, που εξασφαλίζουν την απονομή ποιοτικής δικαιοσύνης και την ταχύτατη επίλυση των εννόμων διαφορών. Με τον τρόπο αυτό θα εμπεδωθεί η ασφάλεια δικαίου, που αποτελεί προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.