MY KTEO

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Αναδρομικά συνταξιούχων: Καταβολή μέσα στο 2020, αλλά μόνο για τις κύριες συντάξεις

Την καταβολή στο ακέραιο μέσα στο 2020 του συνόλου των αναδρομικών που επιδίκασε το ΣτΕ για κύριες συντάξεις ανακοίνωσε από την Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το συνολικό κόστος της καταβολής των αναδρομικών θα φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ, αφορά τις κύριες -όπως υπογράμμισε - συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και συμπαρασύρει και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι συνολικά από την καταβολή των αναδρομικών, θα ωφεληθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, είτε αυτοί είχαν προσφύγει στα δικαστήρια είτε όχι και ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων

Σημείωσε επίσης ότι με την καταβολή των αναδρομικών οι παροχές προς τους συνταξιούχους προσεγγίζουν τα δημοσιονομικά όρια της οικονομίας και δεν θα πρέπει να αναμένονται για φέτος περισσότερα βοηθήματα, καθώς θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις .

Συνεπώς η αποπληρωμή γίνεται για τις κύριες αλλά όχι και για τις επικουρικές συντάξεις αφού τότε το συνολικό κόστος θα έφτανε τα 3,26 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το πλήρες περιεχόμενο της απόφασης του ΣΤΕ ξεκαθαρίζει κάτι που δεν ήταν σαφές στις περιλήψεις που είχαν δημοσιευθεί στις 14 Ιουλίου, και έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα αναδρομικά από τις ακυρωθείσες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 τα δικαιούνται οι συνταξιούχοι όχι μόνον για τις κύριες αλλά και για τις επικουρικές συντάξεις.

Η καθαρογραμμένη απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει τους συνταξιούχους που είχαν στραφεί κατά του ΕΦΚΑ για τις μειώσεις κύριων συντάξεων και κατά του ΕΤΕΑΕΠ για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Η εφαρμογή της απόφασης καλύπτει όλους τους συνταξιούχους για ένα διάστημα 11 μηνών που είναι από 10 Ιουνίου 2015, όταν το ΣτΕ έκρινε τις εν λόγω περικοπές αντισυνταγματικές, έως και 12 Μαΐου 2016, παραμονή ισχύος του νόμου 4387 (νόμου Κατρούγκαλου), με τον οποίο το ΣτΕ αναγνώρισε ότι οι ακυρωθείσες μειώσεις, νομοθετήθηκαν εκ νέου με τη μορφή του επανυπολογισμού των συντάξεων.


News247.gr