MY KTEO

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Μάχη με τον κορωνοϊό -Αυξάνονται τα κρούσματα: Ελεγχοι και μάσκες σχεδόν παντού -Οι συνωστισμοί θα φέρουν λουκέτα


Πηγή πολύ μεγάλης ανησυχίας αποτελούν τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται πλέον καθημερινά και ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ο ιός έχει περάσει στην κοινότητα και με το ενδεχόμενο της
λήψης κάθετων μέτρων όπως στην αρχική φάση της πανδημίας του κορωνοϊού να αποκλείεται, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους κλειστούς χώρους και τους εντατικούς ελέγχους για συνωστισμό.

52 κρούσματα σε Αθήνα Θεσσαλονίκη σε 48 ώρες, νέα εστία η Καβάλα
Συνολικά το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν 57 κρούσματα σε όλη τη χώρα, με τα 18 να εντοπίζονται στην Αττική, τα 11 στη Θεσσαλονίκη και τα 7 στην Καβάλα, στην οποία την προηγουμένη είχαν εντοπιστεί 4 ακόμη κρούσματα. Συνολικά δηλαδή 11 κρούσματα κορωνοϊού σε 48 ώρες.

Εντατικοί έλεγχοι
Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ έχει ριχτεί στη μάχη των ελέγχων σε νυχτερινά μαγαζιά για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κανόνες. Τα φαινόμενα συνωστισμού κυρίως στα νησιά, όπως η Μύκονος, όπου έχουν καταφύγει ήδη χιλιάδες τουρίστες, είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των υγειονομικών αρχών, καθώς τα πάρτι δεν σταματούν, με τον κόσμο να μην τηρεί τις αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα. Μετά την επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοϊδη μάλιστα στην Μύκονο, η ΕΛ.ΑΣ άρχισε τους ελέγχους στα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τα μπιτς μπαρ, αλλά και όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού, καθώς ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα της πανδημίας, είναι πιο ορατός από ποτέ.
Οι εικόνες συνωστισμού στα κλαμπ και τα μπιτς μπαρ, έχει θορυβήσει και τους επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα, δεν αποκλείουν και «λουκέτο» στα μαγαζιά που δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

«Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα. Προτεραιότητα μας είναι η υγεία του κόσμου» είπε χαρακτηριστικά η κα. Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν νυχτερινά μαγαζιά και μπιτς μπαρ, ρωτήθηκε και ο Ν. Χαρδαλιάς στην προχθεσινή ενημέρωση των ΜΜΕ για την πανδημία, απαντώντας πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο, όπως και σε μέτρο lockdown. Για τους συνωστισμούς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνιζε δε, πως ευθύνη έχουν να προστατευτούν οι ίδιοι οι πολίτες, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και οι διοργανωτές των πάρτι όπου παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα.

«Υπάρχει ζήτημα και ατομικής, αλλά και συλλογικής ευθύνης στο θέμα των συναθροίσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα αστυνομικό περιπολικό έξω από κάθε χώρο που γίνονται συναθροίσεις ή οποιεσδήποτε εκδηλώσεις. Ευθύνη έχουμε ο καθένας ξεχωριστά όταν συμμετέχουμε ειδικά όταν κάποιες είναι χαοτικές από πλευράς κόσμου, αλλά συμμετοχή στην ευθύνη έχουν και όσοι τις διοργανώνουν», είπε.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα
Εντωμεταξύ, η μάσκα για την προστασία από τον κορωνοϊό είναι υποχρεωτική από χθες σχεδόν... παντού, από το ασανσέρ έως την τράπεζα και το Δημόσιο.

Υποχρεωτική καθίσταται σύμφωνα με όσα προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στους χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση. Σε όλους τους υπολοίπους χώρους συνίσταται η χρήση μάσκας, ειδικά όπου υπάρχει συνωστισμός ή συγχρωρισμός, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να μεταφερθούν σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.
Επιπλέον η μάσκα είναι υποχρεωτική για προσωπικό και κοινό/πελάτες στους παρακάτω κλάδους επιχειρήσεων:

Aλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα/47.19
Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.41
 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.42
 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.43
 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.51
 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.52
 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.53
 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.54
 Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.59
 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.61
 Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.62
 Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.63
 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.64
 Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.65
 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.71
Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.72
 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.75
 Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.76
 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.77
 Aλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.78
 Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα/47.79
 Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου)/59.14
 Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων/91.01
 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών/77.21
 Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων/77.22
 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης/77.29
 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής /96.02
 Υπηρεσίες διαιτολογίας/96.04.10.01
 Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων /96.04.10.02
 -πηρεσίες μασάζ/96.04.10.05
 Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες/96.04.10.06
 Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων/96.09.19.06
 Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)/96.09.19.09
 Yπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/96.09.19.17
 Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
 Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop)
 Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)
 Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/96.02 εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.
Και ακόμη:

Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets)
Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων/92.00
Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ
Φαρμακεία
Χώροι γραφείων (δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό
Ανελκυστήρες
Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr