MY KTEO

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Φόβοι για «κούρεμα» των δώρων των συνταξιούχων από το ΣτΕ

Φόβους για «κούρεμα» των διεκδικήσεων των συνταξιούχων από το Συμβούλιο της Επικρατείας εκφράζουν εργατολόγοι, σχετικά με την επικείμενη απόφαση για τα αναδρομικά που διεκδικούν από
τις περικοπές που έγιναν επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) το 2011 και Αντώνη Σαμαρά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) το 2012.

Η απόφαση που σημαίνει αρκετές χιλιάδες ευρώ για τους συνταξιούχους και θα κοστίσει 1,5 - 4 δισ. ευρώ, στον ΕΦΚΑ και στον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα εκδοθεί από σήμερα έως το αργότερο την ερχόμενη Παρασκευή.

Δικαιούχοι των παλαιών αναδρομικών είναι όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι, (2,5 εκατομμύρια), που είχαν ήδη βγει στην σύνταξη μέχρι τις 12 Μαΐου του 2016.

Τα ποσά που διεκδικούν είναι τεράστια, καθώς ανέρχονται έως 15.700 ευρώ, για τους συνταξιούχους του δημοσίου, μέχρι 8.700 ευρώ για τους συνταξιούχους άλλων Ταμείων. Τα ποσά αυτά είναι οι «οροφές», καθώς ο μέσος όρος των διεκδικούμενων αναδρομικών κινείται περί των 5.000 ευρώ.

Η απόφαση αναμένεται να λύσει τον γρίφο με τα διεκδικούμενα αναδρομικά, αλλά και την έκταση της εφαρμογής της, καθώς το ερώτημα είναι αν θα έχει γενική εφαρμογή για τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων ή θα αφορά μόνο όσους άσκησαν προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Η απόφαση του ΣτΕ θα κρίνει αν δικαιούνται οι συνταξιούχοι αναδρομικά από τις παλαιές περικοπές του 2011 και του 2012 και για ποιο χρονικό διάστημα.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν την ακύρωση των περικοπών που έγιναν, αλλά και την επιστροφή των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και επιδόματος διακοπών.

Ο χρόνος των διεκδικούμενων αναδρομικών είναι από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, δηλαδή στο διάστημα που μεσολάβησε  από την έκδοση απόφασης του ΣτΕ  που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις, μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016.

Εκτιμάται από το νομικούς κύκλους, ότι το ΣτΕ θα αποφανθεί ότι οι μειώσεις που συνεχίστηκαν μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης του ήταν παράνομες και τα ποσά πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους.

Όμως, στο «παρά πέντε» της έκδοσης της απόφασης τα ερωτήματα και οι εκτιμήσεις των νομικών είναι τα ακόλουθα:

  • Τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους, ή μόνον σε αυτούς που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη; Εάν το ΣτΕ αποφανθεί ότι θα τα λάβουν μόνο όσοι προσέφυγαν τότε είναι θέμα της κυβέρνησης να επεκτείνει την εφαρμογή στο σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων. Βέβαια η απόφαση αυτή θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.
  • Οι συνταξιούχοι διεκδικούν κατάργηση των περικοπών, αλλά και επιστροφή των δώρων. Πολύ πιθανό θεωρείται, να δικαιωθούν οι προσφεύγοντες μόνο για τις περικοπές, αλλά όχι για τα «δώρα».
  • Σημειώνεται ότι υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε συνταγματική την κατάργηση των δώρων στο δημόσιο τομέα, με το σκεπτικό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν άντεχε το κόστος, και κινδύνευε η δυνατότητα του Κράτους να καταβάλει τη μισθοδοσία των υπολοίπων μηνών.

Βαρύ το κόστος, λέει ο ΕΦΚΑ
Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, το κόστος εφόσον τα αναδρομικά επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους υπολογίζεται στα 3,260 δισ. για τις κύριες συντάξεις και στα 723 εκ. για τις επικουρικές, συνολικά δηλαδή σε 3,983 δισ. ευρώ συνολικά.

Τα ποσά αυτά αφορούν:

  • Περικοπές σε κύριες και επικουρικές ύψους 1,7 – 1,9 δισ. που αφορούν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ το 2012.
  • Τα κομμένα δώρα που καταργήθηκαν το 2012, που αφορούν όλους τους συνταξιούχους, που κοστίζουν 2 δισ. ευρώ.  

sofokleousin.gr