MY KTEO

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα(ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Με όλες τις δέουσες τιμές, αλλά με λιγότερο κόσμο από ότι τα προηγούμενα χρόνια, προφανώς λόγω κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος  του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλόθεου
στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα. Ενώ συγχοροστάτησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Από πολύ νωρίς το απόγευμα αρκετοί ήταν οι εκείνοι, που αψήφησαν τις υψηλές θερμοκρασίες και προσήλθαν στο Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν την Λιτανεία της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνας της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, η πορεία της οποία έγινε σε κλίμα κατάνυξης, αλλά λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών και των μέτρων της πολιτείας και των συστάσεων της Ιεράς Συνόδου, ήταν συντομότερη.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδας στην ομιλία του προς τους πιστούς αναφέρθηκε στην απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να εντάξει το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό €4.700.000. Για το λόγο αυτό και προσέφερε από μία εικόνα της Αγίας Παρασκευής στους Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη. Ακολούθησε η πανηγυρική ομιλία της ημέρας από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο στον Ιερό Ναό, ο οποίος και αναφέρθηκε στη ζωή και στα βασανιστήρια που υπέστη η Αγία Παρασκευή, αλλά και στα διδάγματα που προκύπτουν από τον βίο της.

Μετά τη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία, κατά την οποία τελέστηκαν οι κάτωθι Ιερές Ακολουθίες: Όρθρος μετά Χαιρετισμών στην Αγία Παρασκευή και Θεία Λειτουργία.