MY KTEO

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Βγαίνει με νέα ονομασία και εργασίες «μπόνους»

Το Εξοικονομώ κατ' Οίκον αλλάζει όνομα σε «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» σηματοδοτώντας την διεύρυνση των δαπανών των νοικοκυριών προκειμένουν να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους.


Το νέο πρόγραμμα πρόκειται, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", να προκηρυχθεί εντός του Φθινοπώρου, χωρίς να αποκλείεται να βγει στον αέρα ακόμη και τον Σεπτέμβριο, ενώ ο προϋπολογισμός του δεν έχει ακόμα κλειδώσει. Οι πληροφορίες λένε ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 350 με 500 εκατ. ευρώ και το οριστικό ύψος θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε συνδυασμό ενδεχομένως και με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με δήλωσή του στα "ΝΕΑ" ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς περιγράφει τις κύριες αλλαγές της δράσης. Σκοπός είναι να χρηματοδοτηθούν περί τις 60.000 κατοικίες και ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά του "πακέτου" για το ενεργειακό λίφτινγκ περιλαμβάνονται:

1. Η διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, προκειμένου να τύχουν επιδότησης ή και δανεισμού περισσότερα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος.

2. Πέραν των καθιερωμένων παρεμβάσεων που θα επιδοτηθούν, αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα ψύξης - θέρμανσης, προστίθενται και οι ακόλουθες δαπάνες:

- έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (smart home)

- συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ- φωτοβολταϊκά

- ηλεκτρικοί φορτιστές για τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων

- συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες)

3 Μπόνους με προσαύξηση της ενίσχυσης σε όσους προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες των κατοικιών τους που θα τους οδηγήσουν στις υψηλότερες κλίμακες της χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.