MY KTEO

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Γιατί τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν χαμηλή σεξουαλική αυτοεκτίμηση;

Τι είναι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση;
Η σεξουαλικότητα είναι ένας παράγοντας ο οποίος, σύµφωνα µε πολλούς ερευνητές, επηρεάζει καταλυτικά την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Πολλές κλινικές περιπτώσεις χαµηλής αυτοεκτίµησης
οφείλονται σε λανθασµένες αποφάσεις, σχετικές µε το σεξ και µε τις ερωτικές απογοητεύσεις.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζεται αρνητικά από μια ποικιλία εμπειριών, όπως σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική θυματοποίηση και θέματα υγείας. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση συνδέεται θετικά με τη γενική αυτοεκτίμηση.

Πολλοί πίστευαν μέχρι σήμερα, ότι οι παντρεμένοι έχουν το υψηλότερο επίπεδο σεξουαλικής αυτοεκτίμησης. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα δεδομένα από την Pairfam (Panel Analysis of Intimate Relationships and Family Dynamics) δείχνουν ότι τα παντρεμένα άτομα έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, από ό, τι σχεδόν όλες τις άλλες ομάδες που μετρήθηκαν.

Επτά ομάδες συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν τη μελέτη και τα αποτελέσματα όσο αφορούσε τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση ήταν εντυπωσιακά. Τα δεδομένα έδειξαν ότι ακόμα και τα άτομα που δεν έχουν ποτέ παντρευτεί, έχουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, από τα παντρεμένα ζευγάρια.

Γιατί οι παντρεμένοι άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης;
Μια πιθανότητα είναι ότι τα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης λειτουργούν αντίστροφα: τα άτομα με χαμηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να παντρευτούν. Μπορεί να θέλουν να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και, ως εκ τούτου, επιλέγουν τον γάμο. Η δεύτερη πιθανότητα είναι ότι όσο πιο πολύ διαρκεί μια σχέση, τόσο μειώνεται και η σεξουαλική αυτοεκτίμηση.

Τέλος τα ευρήματα υποδηλώνουν πως τα ζευγάρια ή τα άτομα που δεν έχουν παντρευτεί, δεν πρέπει αισθάνονται κατώτερα, παρόλο που η κοινωνία τους κάνει συχνά να αισθάνονται έτσι.



govastileto.gr