MY KTEO

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Στη Βουλή η ρύθμιση για τη μειωμένη-μηδενική προκαταβολή φόρου

Η διάταξη για  τη μειωμένη ή και μηδενική προκαταβολή φόρου κατατέθηκε στη Βουλή ως μέρος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου,
ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη τηλεόραση του MEGA.

Επίσης άφησε ανοικτό ένα παράθυρο για παράταση των φορολογικών δηλώσεων αν αυτό χρειαστεί, αφού όπως είπε προς το παρόν υπάρχει ομαλή ροή υποβολής δηλώσεων της τάξης των 100.000 ημερησίως. Αναγνωρίζει, ανέφερε, τις δυσκολίες των λογιστών αλλά είπε πως αν υπάρξει παράταση θα μειωθούν οι δόσεις για τους φορολογούμενους. Ανακοινώσεις ανέφερε πως αν χρειασθεί θα γίνουν την άλλη εβδομάδα.

Έκανε σαφές πως δεν υπάρχει σκέψη για την επαναφορά των 120 δόσεων και δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό να το διαπραγματευτεί η χώρα με τους θεσμούς, αφού "είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας".

Είπε πως οι σκέψεις για μειώσεις φόρων θα επανεξεταστούν τον Οκτώβριο με εφαρμογή από όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης. "Τότε θα προχωρήσουμε σε πιο μεγάλες μειώσεις φόρων μόνιμες και ασφαλιστικών εισφορών" είπε. Έως πότε  ισχύουν οι εκπτώσεις φόρων έκτακτου χαρακτήρα, ανέφερε.

Για το ΣτΕ είπε πως "σεβόμαστε τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις" και θα υλοποιηθούν "στα πλαίσια των δυνατοτήτων της χώρας". Μίλησε για δημοσιονομική και ταμειακή διάσταση του μέτρου.

Εξήγησε ότι σε όσες δόσεις και να υλοποιηθεί ένα ανάλογο μέτρο δημοσιονομικά υπολογίζεται και εγγράφεται στη χρονιά κατά την οποία αποφασίζεται από το κράτος.

Για τον πτωχευτικό κώδικα είπε πως όταν ψηφιστεί, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά ούτως ώστε να μην υπάρχουν εξώσεις. Μίλησε για ένα ολιστικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις για τα χρέη προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο.

Διαβουλευόμαστε με τους θεσμούς, επανέλαβε, χωρίς όμως να υπάρχουν ουσιώδεις αλλαγές. Ανέφερε πως "θέλουμε να υλοποιηθεί από το Σεπτέμβριο και μετά" το νομοσχέδιο για τις Μικροπιστώσεις, αλλά είναι και θέμα της ΤτΕ.

Για τη ροή δανείων είπε πως πλέον "είμαι συγκρατημένα πιο ρεαλιστικά αισιόδοξος" λόγω της εκταμίευσης πάνω από 7.000 δανείων του ΤΕΠΙΧ. Είπε πως  δέσμευση των τραπεζών είναι η όλη διαδικασία να έχει τελειώσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα.


capital.gr της Δήμητρας Καδδά