MY KTEO

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Δήλωση Λαϊκής Συσπείρωσης Διρφύων-Μεσσαπίων για διαμαρτυρία κατοίκων Καθενών


Δικαιολογημένη είναι η ανησυχία και η διαμαρτυρία των κατοίκων των Καθενών για την εξέλιξη του έργου του Δήμου για την υδροδότηση των Ψαχνών. Το έργο αυτό πρόκειται να υδροδοτήσει την περιοχή των Ψαχνών από την πηγή του Αγίου Στεφάνου στην περιοχή της Δίρφυς. Ασφαλώς είναι
έργο αναγκαίο που και εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχει γίνει καθώς είναι χρόνιο πρόβλημα η εξασφάλιση επαρκούς και ασφαλούς νερού για αρκετά χωριά των Μεσσαπίων.
Παρόλα αυτά υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη μελέτη του  συγκεκριμένου έργου καθώς το σημείο που προβλέπει να περάσει ο σωλήνας από το χωριό των Καθενών  έχει σαθρό έδαφος και θα δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλεια και τις περιουσίες των κατοίκων εκεί. Δικαιολογημένα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και ζητούν το έργο να περάσει περιφερειακά του χωριού για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση. Αυτή η ανησυχία πατάει και στην αρνητική εμπειρία που έχουν οι κάτοικοι, καθώς προκειμένου να απορροφηθούν γρήγορα κονδύλια από διάφορα προγράμματα προχωρούν βιαστικά οι μελέτες και οι διαδικασίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι δρόμοι που σκάβονται και δεν αποκαθίστανται όπως πρέπει - παρά με μπαλώματα και τελικά οι δρόμοι καταλήγουν σε απαράδεκτη κατάσταση, χωρίς ασφάλεια, με λακούβες, ανωμαλίες κτλ. Γινόμαστε μάρτυρες ακόμη και έργων που οι μελέτες τους δεν προβλέπουν όλες τις παραμέτρους  και τελικά δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες, όπως ο δρόμος έξω από τους Καθενούς που συνεχώς τον χειμώνα πέφτουν από τα κείμενα εδάφη  πέτρες, χώματα κτλ και μαζί με τα νερά τον καθιστούν επικύνδυνο για τους διερχόμενους.

Κάθε δημότης χρειάζεται να προβληματιστεί:
         Γιατί ενώ ζούμε στην περιοχή από όπου πηγάζει πλούσιο το νερό της Δίρφυς, δεν είναι εξασφαλισμένη η ποιότητα και η ποσότητα του νερού;
         Γιατί πολλές φορές όταν γίνονται έργα δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους;
         Γιατί καθέ φορά που γίνεται ένα έργο βλέπουμε τους λογαριασμούς μας να φουσκώνουν με τέλη;
         Γιατί τελικά να πληρώνουμε λογαριασμούς και έργα όταν το νερό θα έπρεπε να είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα;
Επειδή, Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση δεν έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού. Για αυτό υπάρχει χρόνια και συνεχόμενη υποχρηματοδότηση, υλοποιείται η ανταποδοτικότητα που σημαίνει να πληρώνουμε με τέλη ξανά υπηρεσίες και έργα, ενώ ταυτόχρονα παραδίδονται νερό, βουνά, λιμάνια κτλ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

ΑΜΕΣΑ  να λυθεί το ζήτημα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ύδρευση και το έργο χωρίς να διακινδυνεύσουν κάτοικοι και περιουσίες.


Η Δημοτική Σύμβουλος
Γεωργία Πύθουλα