MY KTEO

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Ερώτηση του Γιώργου Μαρίνου για τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου

Ερώτηση για τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίουπρος τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε στη Βουλή οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Λαμπρούλης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Παρά το γεγονός πως η χώρα έχει περάσει από την πρώτη φάση έξαρσης της πανδημίας του Covid-19 με τον κίνδυνο να παραμένει υπαρκτός, η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου είναι τραγική. Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες δεν έχει γίνει το παραμικρό για τη βελτίωση της κατάστασης, τη στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό, την ανανέωση του παλαιωμένου και σε αρκετές περιπτώσεις παροπλισμένου εξοπλισμού, την βελτίωση της κτηριακής υποδομής.

Το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου καλύπτει μια μεγάλη, πληθυσμιακά και γεωγραφικά, περιοχή. Τις Δημοτικές Ενότητες Ταμιναίων, Αυλώνος, Δυστίων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου καθώς και τη Δημοτική Ενότητα Αμαρύνθου και την περιοχή του Αλμυροπόταμου. Συνολικά δηλαδή περίπου 30.000 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι το καλοκαίρι διπλασιάζονται καθώς υπάρχουν τόσο σημαντικός αριθμός τουριστικών καταλυμάτων, όσο και παραθεριστικές κατοικίες.

Ιδιαίτερα η έδρα του Δήμου, το Αλιβέρι, είναι βιομηχανική περιοχή – αποτελεί το δεύτερο βιομηχανικό κέντρο της Εύβοιας – με βιομηχανίες όπως η ΔΕΗ, η ΑΓΕΤ, ο «Παπαδιόχος», η «ΒΙΔΟΜΕΤ» και άλλες μικρότερες βιοτεχνίες, ιχθυοτροφεία και εξορυκτική δραστηριότητα. Όλες αυτές οι βιομηχανικές μονάδες, από τη μία αυξάνουν κατά πολύ τις ανάγκες για ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπιση επαγγελματικού κινδύνου και των επαγγελματικών ασθενειών και από την άλλη επιβαρύνει πολύ το Περιβάλλον και την Υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, με τον πιο επιβαρυντικό παράγοντα την καύση του καρκινογόνου RDF και SRF από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ.

Με βάση το οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας:
Στους Γενικούς Γιατρούς και Παθολόγους, καλύπτεται η 1 από τις  11 θέσεις.
Στους Παιδίατρους, καλύπτεται η 1 από τις 4 θέσεις.
Οδοντίατροι, αντί για 5 υπάρχει μια επικουρική γιατρός και μία μόνιμη, η οποία όμως έχει μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας από το 2018.
Το Περιφερειακό Ιατρείο Αμαρύνθου στελεχώνεται με 1 ιατρό από τους 2.
Το Περιφερειακό Ιατρείο Αλμυπόταμου μένει ακάλυπτο από τη μετακίνηση του γιατρού του στο ΜΟΜΥ Βασιλικού και την εκτέλεση εφημεριών το Γ.Ν. Χαλκίδας.
Το τελευταίο διάστημα εντείνεται η ανησυχία για τις τεράστιες ελλείψεις στο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό καθώς με το άνοιγμα του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας θα δημιουργηθούν τεράστιες ανάγκες και υπάρχει φόβος για μεταφορά  προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου πράγμα που θα οδηγήσει επί της ουσίας σε κλείσιμό του.

Ενδεικτικό της πολιτικής εγκατάλειψης της δημόσιας Υγείας είναι το γεγονός πως, εν μέσω αυξημένων αναγκών στην καθαριότητα στο Κ.Υ. Αλιβερίου υπηρετεί μία καθαρίστρια από τις 3 θέσεις του οργανογράμματος, που και αυτές είναι λίγες.
Πολύ σοβαρά είναι επίσης τα προβλήματα με τον ιατρικό εξοπλισμό. Ιδιαίτερα ο Υπέρηχος, ο οποίος απαιτείται να αντικατασταθεί, καθώς εδώ και έναν χρόνο δε λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν πια ανταλλακτικά για ένα τόσο παλιό μηχάνημα. Απαρχαιωμένος είναι και ο εξοπλισμός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα άλλα τμήματα του Κέντρου Υγείας.
Τέλος, επικίνδυνη είναι η κατάσταση με τη στελέχωση του Τομέα ΕΚΑΒ Αλιβερίου ο οποίος λειτουργεί με μόλις 3 οδηγούς – διασώστες, δηλαδή δε στελεχώνει ούτε ένα πλήρωμα ανά βάρδια. Σε μια περιοχή με μεγάλες αποστάσεις, όπου οι άλλοι δύο τομείς του ΕΚΑΒ, Κάρυστος και Κύμη, απέχουν 1 ώρα 45 λεπτά από το Αλιβέρι. Επίσης, από τη Χαλκίδα όπου γίνονται οι διακομιδές συνήθως απέχει άλλα 45 λεπτά.

Όπως γίνεται ορατό από το στοιχεία που παραθέτουμε, το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, ο μισός Δήμος Ερέτριας – Αμαρύνθου και ένα τμήμα του Δήμου Καρύστου είναι Υγειονομικά ακάλυπτο, δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη.
Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση δεν είναι σημερινή, είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας και Πρόνοιας που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και συνεχίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ καταπατώντας το δικαίωμα του λαού για  αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε τι άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:
Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου και τα Περιφερειακά Ιατρεία που έχει στην ευθύνη του με μόνιμο προσωπικό.
Να αποκτηθεί άμεσα Υπέρηχος και να αντικατασταθεί ο απαρχαιωμένος ιατρικός εξοπλισμός (πολυθρόνες αιμοληψίας – αιμοδοσίας, στατώ ορού κλπ).
Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό στον Τομέα ΕΚΑΒ Αλιβερίου ώστε να λειτουργεί με πλήρες πληρώματα διασωστών και με δύο ασθενοφόρα ανά βάρδια λόγο των μεγάλων αποστάσεων και των αυξημένων αναγκών που καλείται να καλύψει.