MY KTEO

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Σύναξη αναγνωστών και υποψηφίων κληρικών στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος


 Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020, για 38η χρονιά, έλαβε χώρα η καθιερωμένη, από το έτος 1982, Σύναξη Αναγνωστών και Υποψηφίων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος.









Το πρωί της Κυριακής των Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στη Θεία λειτουργία, με συλλειτουργούς τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο, Νικηφόρο Ευσταθίου-Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα, Χριστόδουλο Μάνια-Εφημέριο της Ενορίας και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα,  ενώ στο Ιερό Αναλόγιο και στο Ι. Βήμα διηκόνησαν οι Αναγώστες.

 Τα ιερά Αναλόγια διηκόνησαν θαυμασιώτατα ο Πρωτοψάλτης κ. Χρήστος Βενιζέλος και ο Λαμπαδάριος και Αναγνώστης κ. Σταύρος Καλαφάτης πλαισιωμένος και από άλλους Αναγνώστες γνώστες της Βυζαντινής Μουσικής.

Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην δογματική παρακαταθήκη των Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου και έκανε μια αναδρομή στο θεσμό της Συνάξεως των Αναγνωστών και υποψηφίων Κληρικών, τον οποίο καθιέρωσε ο μακαριστός προκάτοχός του Χρυσόστομος Α΄(Βέργης), με σημείο πραγματοποιήσεως των Συνάξεων την ιστορική Ι. Μονή Αγ. Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης. Φέτος, ωστόσο, λόγω της Συμπληρώσεως 100 ετών από την κοίμηση του Αγ. Νεκταρίου επελέγη, ως τόπος Συνάξεως η πάντα φιλόξενη ομώνυμη Ενορία της Χαλκίδος και ευχαρίστησε για τις φροντίδες της προετοιμασίας τον Εφημέριο Αρχιμ. Χριστόδουλο.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι οι Συνάξεις αυτές δεν έχουν επετειακό χαρακτήρα αλλά προωθούν την σχέση και το ενδιαφέρον της τοπικής μας Εκκλησίας για την πνευματική προκοπή, τον καταρτισμό και θύραθεν μόρφωση των Αναγνωστών, από τις τάξεις των οποίων προέρχονται και όλοι οι συλλειτουργοί της σημερινής μεγάλης ημέρας για την Εκκλησία μας, ενώ έκλεισε με πνευματικά μηνύματα που απορρέουν από την διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή (Ματθ, 5, 14-19).

   Αμέσως μετά, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας παρετέθη πρωινό γεύμα, το οποίο προετοίμασαν οι εθελόντριες συνεργάτιδες της Ενορίας με τον συντονισμό του π. Χριστοδούλου. Εκεί ο Σεβασμιώτατος είχε και πάλι την ευκαιρία της εκ του σύνεγγυς επικοινωνίας με όλους τους νεαρούς προσκεκλημένους του, οι οποίοι αναχώρησαν έμπλεοι χαράς από την πατρική αγάπη του Σεβασμιωτάτου, του αγίου Πρωτοσυγκέλλου π. Νικοδήμου, του Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικηφόρου και των υπολοίπων πατέρων και ενθουσιασμού από την αρχοντική φιλοξενία της Ενορίας.

Το σύνολο των ιερών Ακολουθιών μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7 fm).

Φωτογραφίες: Νικόλαος Καλαφάτης.